China adaptează nave civile pentru atac militar amfibiu

Eduard Pascu / 27 iul 2021 / 11:17
Feribotul Bang Chui Dao Sursa foto: Shipspotting
Feribotul Bang Chui Dao Sursa foto: Shipspotting

Experții militari care au analizat imaginile de la un exercițiu desfășurat de Marina Armatei de Eliberare a Poporului au descoperit că un feribot civil a fost adaptat transferului de trupe pentru asalt amfibiu. 

Nu este neobișnuit ca navele comerciale chineze să participe la operațiunile PLA (Armata de Eliberare a Poporului), iar Bang Chui Dao, un feribot de 15.560 de tone, a fost folosit pentru a sprijini exercițiile de transport militar. Rampa de la pupa feribotului a fost transformată pentru a-i permite să lanseze și să recupereze un vehicul blindat amfibiu ZTD-05 de 26 de tone, folosit de armata chineză, potrivit articol publicat de The Jamestown Foundation la începutul acestei luni, transmite USNI News.

Feribotul Bang Chui Dao a fost construit în 1995 și poate transporta 1.200 de pasageri. Se estimează că are spațiu pentru a muta un batalion amfibiu de infanterie.

Experții au declarat pentru USNI News că modificarea rampei oferă un indiciu despre modul în care China, care are la dispoziție o miliție maritimă masivă, își poate construi flota pentru o posibilă invazie în Taiwan.

”Imaginea reprezintă mai mult decât 1.000 de cuvinte”, a spus Thomas Shugart, căpitan în retragere al US Navy și membru al Center for a New American Security. ”Și se pare că știm că ei, pe mări destul de calme, s-au dezvoltat și au testat, se pare cu succes, o rampă care le-a dat capacitatea de a transforma o navă civilă într-o navă de asalt amfibiu”, a mai spus el.

 

Tensiunile dintre China și Taiwan au crescut de ani de zile. Beijingul a declarat că insula de 23 de milioane de oameni va fi într-o zi unificată cu continentul. Între timp, liderii taiwanezi au continuat să-și afirme independența față de Beijing, care și-a sporit tactica agresivă și intimidantă, inclusiv în zborul mai multor avioane de luptă și bombardiere în apropierea insulei.

Activitățile militare sporite ale Chinei în Marea Chinei de Sud de a își contracara vecinii din regiune și au devenit un obiectiv principal al SUA și aliatilor săi.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, se află săptămâna aceasta în Asia de Sud-Est pentru vizite în Singapore, Vietnam și Filipine, unde a spus că intenționează să discute despre capacitățile de combatere a agresiunii Chinei.

 

Armata chineză își extinde capacitățile

 

China nu a pierdut timpul și și-a dezvoltat forțele de rachete și bombardiere, dezvoltă marina cu cele două nave portelicopter, flota de ”cisterne aeriene”, inclusiv flota de portavioane - și a stabilit 2020 ca țintă pentru a avea capacitatea de a ataca Taiwanul.

Dar experții spun că lipsesc vasele de debarcare amfibie necesare pentru a lansa forțele necesare pentru o invazie terestră de succes.

Shugart, care a depus mărturie în fața Comitetului pentru relații externe al Senatului în martie cu privire la capacitățile Chinei, a menționat că China este cel mai mare constructor de nave din lume. Asta le-a lăsat pe unii să se întrebe de ce nu și-a umplut golul de nave de asalt amfibiu.

„Asta ar putea oferi acest experiment, testare sau demonstrație sau orice ar fi, o parte din indicii despre cum ar putea să reducă acest decalaj”, a spus Shugart.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy