China adaptează nave civile pentru atac militar amfibiu

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Feribotul Bang Chui Dao Sursa foto: Shipspotting
Feribotul Bang Chui Dao Sursa foto: Shipspotting

Experții militari care au analizat imaginile de la un exercițiu desfășurat de Marina Armatei de Eliberare a Poporului au descoperit că un feribot civil a fost adaptat transferului de trupe pentru asalt amfibiu. 

Nu este neobișnuit ca navele comerciale chineze să participe la operațiunile PLA (Armata de Eliberare a Poporului), iar Bang Chui Dao, un feribot de 15.560 de tone, a fost folosit pentru a sprijini exercițiile de transport militar. Rampa de la pupa feribotului a fost transformată pentru a-i permite să lanseze și să recupereze un vehicul blindat amfibiu ZTD-05 de 26 de tone, folosit de armata chineză, potrivit articol publicat de The Jamestown Foundation la începutul acestei luni, transmite USNI News.

Feribotul Bang Chui Dao a fost construit în 1995 și poate transporta 1.200 de pasageri. Se estimează că are spațiu pentru a muta un batalion amfibiu de infanterie.

Experții au declarat pentru USNI News că modificarea rampei oferă un indiciu despre modul în care China, care are la dispoziție o miliție maritimă masivă, își poate construi flota pentru o posibilă invazie în Taiwan.

”Imaginea reprezintă mai mult decât 1.000 de cuvinte”, a spus Thomas Shugart, căpitan în retragere al US Navy și membru al Center for a New American Security. ”Și se pare că știm că ei, pe mări destul de calme, s-au dezvoltat și au testat, se pare cu succes, o rampă care le-a dat capacitatea de a transforma o navă civilă într-o navă de asalt amfibiu”, a mai spus el.

 

Tensiunile dintre China și Taiwan au crescut de ani de zile. Beijingul a declarat că insula de 23 de milioane de oameni va fi într-o zi unificată cu continentul. Între timp, liderii taiwanezi au continuat să-și afirme independența față de Beijing, care și-a sporit tactica agresivă și intimidantă, inclusiv în zborul mai multor avioane de luptă și bombardiere în apropierea insulei.

Activitățile militare sporite ale Chinei în Marea Chinei de Sud de a își contracara vecinii din regiune și au devenit un obiectiv principal al SUA și aliatilor săi.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, se află săptămâna aceasta în Asia de Sud-Est pentru vizite în Singapore, Vietnam și Filipine, unde a spus că intenționează să discute despre capacitățile de combatere a agresiunii Chinei.

 

Armata chineză își extinde capacitățile

 

China nu a pierdut timpul și și-a dezvoltat forțele de rachete și bombardiere, dezvoltă marina cu cele două nave portelicopter, flota de ”cisterne aeriene”, inclusiv flota de portavioane - și a stabilit 2020 ca țintă pentru a avea capacitatea de a ataca Taiwanul.

Dar experții spun că lipsesc vasele de debarcare amfibie necesare pentru a lansa forțele necesare pentru o invazie terestră de succes.

Shugart, care a depus mărturie în fața Comitetului pentru relații externe al Senatului în martie cu privire la capacitățile Chinei, a menționat că China este cel mai mare constructor de nave din lume. Asta le-a lăsat pe unii să se întrebe de ce nu și-a umplut golul de nave de asalt amfibiu.

„Asta ar putea oferi acest experiment, testare sau demonstrație sau orice ar fi, o parte din indicii despre cum ar putea să reducă acest decalaj”, a spus Shugart.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel