China a rezolvat marea problemă a J-20. Începe producția de serie a avioanelor de generația a V-a

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Producătorul celui mai avansat avion de luptă stealth din China - J-20, a anunțat recent noi recorduri în ceea ce privește livrarea de avioane pe fondul cererii mari, experții afirmând, duminică, că J-20 a intrat într-o fază de producție în serie, după ce a fost rezolvată ultima piesă lipsă a puzzle-ului, motorul WS-10 dezvoltat pe plan intern.

De la începutul celui de-al patrulea trimestru, Chengdu Aircraft Industrial Group a finalizat mai multe activități cheie de testare, iar indicii legați de livrarea aeronavelor au doborât niveluri record, se precizează într-un comunicat al companiei, pe contul de socializare. Din nouă fotografii atașate comunicatului, șapte prezintă zboruri de testare ale J-20.

Acesta ar putea fi un indiciu că producția J-20 este în creștere, a declarat Fu Qianshao, expert chinez în aviație militară, pentru publicatia chineza Global Times.

 

Noile motoare WS-10 au făcut posibilă începerea producției de masă a J-20. China susține că avionica, sistemul radar și armamentul sunt dezvoltate pe plan intern

 

Forțele aeriene ale Chinei au expus avioane J-20, echipate cu motoare dezvoltate intern, la Airshow China 2021, care s-a desfășurat in perioada 28 septembrie - 3 octombrie.

Trecerea la motoarele WS-10 produse pe plan intern de la cele importate a făcut posibilă producția de masă, a precizat Fu, menționând că alte sisteme de pe J-20, inclusiv avionica, sistemul radar și armamentul, au fost deja dezvoltate pe plan intern.

Acum, că nu există nicio limitare cauzată de importul de motoare, iar motorul WS-10 dezvoltat pe plan intern a fost testat pe alte aeronave precum J-10, J-11 și J-16, producătorul este în măsură să pornească producția de masă la J-20, a adăugat Fu.

„În scurt timp, vom putea vedea avioanele J-20 la toate comandamentele de teatru - Est, Sud, Vest, Nord și Centru, aeronava urmând să devină principala forță care să protejeze suveranitatea și securitatea spațiului aerian național al Chinei”, a apreciat expertul chinez.

 

China a fabricat până în prezent aproximativ 150 de avioane J-20

 

Comentariul autorului: Avionul de luptă al Chinei cu caracteristici stealth - J-20 a efectuat primul zbor, pe 11 ianuarie 2011, fiind cea de-a treia aeronavă din lume de generația a cincea, după F-22 și F-35.

Până în septembrie 2019, avionul a funcționat cu o variantă avansată a motorului rusesc Saturn AL-31, dezvoltat inițial pentru aeronava Su-27.

J-20 a fost introdus în serviciu, pe 10 martie 2017, până în prezent China fabricând aproximativ 150 de aeronave. Este echipat cu două motoare, similar cu avioanele F-22 (SUA) și Su-57 (Rusia).

Cu toate acestea, principalul său adversar va fi F-35, care deși este echipat cu un singur motor, are caracteristici de manevrabilitate și capacitate de încărcare cu arme la 80 - 85% din valorile J-20. Spre deosebire de producătorii chinezi, compania americana Lockheed Martin, din 31 iulie 2015, cand F-35 a fost introdus în serviciu, a fabricat de cinci ori mai multe avioane F-35 fată de J-20.

În războaiele viitorului, lupta apropiată de tip "dog fight" între aeronave va fi o raritate, cel mai mult urmând să conteze performanțele avansate ale rachetelor aer-aer, radarului de la bord și contramăsurilor electronice, precum și, evident, numărul mare de aeronave.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel