China a anunțat că suspendă cooperarea cu SUA în mai multe domenii ca urmare a vizitei efectuate de Pelosi în Taiwan

Darius Muresan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

China a anunţat vineri că pune capăt cooperării cu SUA în mai multe domenii, după vizita efectuată săptămâna aceasta în Taiwan de preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în timp ce ambasadorul chinez în SUA a fost convocat la Casa Albă pentru a i se transmite un protest în legătură cu manevrele militare începute de China în jurul Taiwanului, relatează Agerpres, care citează AFP şi EFE.

Beijingul va ''suspenda negocierile sino-americane asupra schimbărilor climatice'' şi va anula o întrevedere între liderii militari, precum şi două reuniuni de securitate, a anunţat Ministerul chinez de Externe, invocând ''dispreţul'' de care a dat dovadă Nancy Pelosi vizitând Taiwanul în pofida opoziţiei Chinei faţă de această vizită.

China şi SUA, cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră, au încheiat un acord surpriză asupra mediului la summitul COP26 desfăşurat anul trecut la Glasgow. Cele două ţări s-au angajat atunci să colaboreze pentru intensificarea acţiunilor climatice în următorul deceniu şi să desfăşoare reuniuni periodice pentru ''a combate criza climatică''.

Printre celelalte măsuri de represalii anunţate vineri de Beijing se numără suspendarea cooperării cu Washingtonul asupra repatrierii migranţilor ilegali, precum şi cooperare judiciară, cea asupra criminalităţii transfrontaliere şi asupra combaterii traficului cu droguri.

 

Represalii economice împotriva Taiwanului



După vizita lui Pelosi la Taipei, China a recurs la represalii constând în sancţiuni economice împotriva Taiwanului şi a început joi ample manevre militare în jurul acestei insule.

Casa Albă l-a convocat vineri pe ambasadorul Chinei la Washington, Qin Gang, ca protesta faţă de măsurile ''provocatoare'' adoptate de Beijing împotriva Taiwanului - referire la respectivele manevre militare - şi a reitera Beijingului că Statele Unite nu doresc o criză în regiune, consemnează agenţia EFE.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a calificat această reacţie a Chinei drept ''iresponsabilă şi contrară'' obiectivului Beijingului de ''a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan''.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel