”Chiar și Kievul a vrut războiul”. Lula, declarații neliniștitoare de la Abu Dhabi: Președintele brazilian vede China ca mediator și acuză SUA că prelungesc războiul

Lula da Silva, facebook, pagina oficială
Lula da Silva, facebook, pagina oficială

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat că a discutat cu China şi Emiratele Arabe Unite despre o mediere comună în războiul dintre Rusia şi Ucraina, şi a acuzat SUA şi Europa că prelungesc conflictul, informează duminică AFP.

Aflat în în Emirate, după ce în prealabil vizitase China, Lula pare că nu dorește să facă nicio diferențiere între statul agresor și statul victimă a unei agresiuni și a declarat că războiul din Ucraina a fost provocat de "decizii luate de ambele ambele ţări".

"Preşedintele Putin nu ia nicio iniţiativă pentru a opri războiul. Zelenski din Ucraina nu ia nicio iniţiativă pentru a opri războiul", a declarat Lula. "Europa şi SUA continuă să contribuie la continuarea războiului. În condiţiile în care ei trebuie să ia loc în jurul mesei şi să spună: 'Ajunge'", a mai afirmat Lula.

În China, preşedintele brazilian a acuzat Washingtonul că "încurajează războiul" în Ucraina.

Lula a mai spus că a sugerat Emiratelor Arabe Unite, şeicului Mohammed bin Zayed al-Nahyan şi preşedintelui chinez Xi Jinping înfiinţarea unui grup de ţări care să aibă drept misiune să-şi asume rolul de mediator.

"G20 a fost format pentru a întări economia (mondială) ce era în criză. Acum, este important să fie înfiinţat un alt tip de G20, pentru a pune capăt acestui război şi a stabili pacea. Aceasta este intenţia mea şi cred că vom reuşi", a declarat Lula.

Lula a mai spus că a discutat deja despre iniţiativa sa cu preşedintele american Joe Biden, cancelarul federal Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu liderii ţărilor din America de Sud.

Lula da Silva, ce urmează să se întoarcă în Brazilia duminică, a declarat că delegaţia sa a semnat acorduri în valoare de 10 miliarde de dolari cu China.

El a sosit sâmbătă în Emirate, după vizita sa de două zile în China. La Beijing, Lula da Silva, revenit la putere în ianuarie după două mandate între 2003 şi 2010, a afirmat că Brazilia "a revenit" pe scena internaţională şi şi-a exprimat speranţa că va juca rolul de mediator în războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Spre deosebire de mai multe puteri occidentale, China şi Brazilia nu au impus niciodată sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi încearcă ambele să se poziţioneze ca mediatori.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel