Celulă teroristă, destructurată: Susţinători ai Statului Islamic

Sebastian Florea / 13 aug 2018 / 16:55

Membrii celulei teroriste destructurate în Iordania erau susţinători ai Statului Islamic, afirmă ministrul iordanian de interne.

Membrii unei celule teroriste ucişi sau arestaţi de forţele de securitate la sfârşitul săptămânii trecute în Iordania 'erau susţinători ai grupării Stat Islamic (SI)' şi planificau alte atacuri în această ţară, a anunţat luni ministrul iordanian de interne, informează AFP şi dpa.

Vineri, un atac a vizat o patrulă a jandarmeriei însărcinată să asigure securitatea la un festival de muzică în regiunea al-Fuhais, la circa zece kilometri vest de Amman. Un ofiţer al jandarmeriei a fost ucis şi şase membri ai patrulei au fost răniţi, potrivit Ministerului de Interne al Iordaniei. A doua zi, o unitate a forţelor speciale şi a armatei a întreprins un raid în oraşul Salt (nord-vest de Amman), ucigând trei suspecţi şi arestând cinci alte persoane suspectate de implicare în atentat. Patru membri ai forţelor de securitate au fost ucişi în timpul acestei operaţiuni, potrivit autorităţilor.

'Intervenţia a permis dejucarea unor planuri pentru comiterea unei serii de operaţiuni teroriste ce vizau instalaţii de securitate şi reuniuni publice', a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul iordanian de interne Samir Moubaideen, precizând că material folosit în fabricarea de explozivi a fost confiscat la Salt. Această celulă 'nu era afiliată niciunei organizaţii, însă împărtăşea ideologia takfirie (jihadistă) şi susţinea Daesh', a subliniat ministrul iordanian de interne, folosind acronimul în arabă al SI.

'Cantitatea de exploziv confiscată în timpul raidului este una înspăimântătoare', a subliniat la rândul său ministrul de stat pentru mass-media, Jumana Ghneimat. Explozivii erau gata pentru utilizare şi 'dotaţi cu minutare'. Iordania a jucat un rol-cheie în coaliţia condusă de SUA împotriva SI în Siria şi Irak, ţări vecine. Ea a fost lovită de mai multe atentate, dintre care un atentat sinucigaş în 2016 revendicat de SI, care a ucis şapte soldaţi lângă frontiera siriană.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy