Cel mai nou submarin strategic rusesc, Generalissimus Suvorov, a lansat o rachetă balistică intercontinentală de tip “Bulava”

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 03.11.2022, în cadrul etapei finale a testelor de stat, submarinul nuclear Generalissimus Suvorov a lansat o rachetă balistică intercontinentală de tip Bulava.

“Echipajul noului submarin cu destinație strategică Generalissimus Suvorov, clasa Borey-A, a executat, cu succes, lansarea unei rachete balistice Bulava, în cadrul etapei finale a testelor de stat”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Tass.

După cum au precizat reprezentanții Ministerului rus al Apărării, lansarea a avut loc din imersiune, din acvatoriul Mării Albe, și a vizat o țintă amplasată în poligonul Kura din peninsula Kamchatka.

“Zborul rachetei balistice Bulava a decurs în regim normal. Potrivit confirmării datelor de obiectiv control, blocurile de luptă ale rachetei au ajuns în raionul indicat din poligonul Kura în intervalul de timp stabilit”, au menționat reprezentanții ministerului.

Anterior, directorul general al Șantierului Naval Sevmash din Severodvinsk, Mikhail Budnichenko, a declarat pentru agenția de presă Tass că submarinul cu destinație strategică Generalissimus Suvorov, Proiect 955A, se pregătește pentru predarea către flotă.

Submarinul Generalissimus Suvorov a fost proiectat de Biroul central pentru construcții de tehnică navală Rubin din Sankt Petersburg și aparține generației a patra de submarine nucleare. Construcția acestuia a început pe 26 decembrie 2014, iar lansarea la apă a avut loc pe 25 decembrie 2021. Este planificat ca submarinul să întărească gruparea de submarine nucleare a Flotei ruse din Oceanul Pacific.

Comentariul autorului: Planurile curente ale Forțelor Navale ale Federației Ruse prevăd construirea și introducerea în dotarea Flotei de Nord și Flotei din Oceanul Pacific a 12 submarine nucleare purtătoare de rachete balistice (SSBN) din clasele Borey și Borey-A (câte șase pentru fiecare flotă).

Până în prezent, în dotarea celor două flote au fost introduse cinci submarine de acest tip, din care trei aparțin Flotei din Oceanul Pacific (K-550 Aleksandr Nevsky, K-551 Vladimir Monomakh și K-552 Prințul Oleg) și două Flotei de Nord (K-535 Yuri Dolgoruki și K-549 Prințul Vladimir).

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)  iOS (App Store)

Pe lângă submarinul Generalissimus Suvorov, care finalizează testele de stat, urmând să fie livrat Flotei din Oceanul Pacific, alte patru submarine din clasa Borey-A se mai află în construcție la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk: Imperator Aleksandr III, Prințul Pozharsky, Dmitri Donskoy și Prințul Potemkin. Primul dintre acestea este destinat tot Flotei din Oceanul Pacific, iar următoarele trei Flotei de Nord.

Construcția ultimelor două submarine strategice Proiect 955A este planificată să înceapă în anul 2023.

Trebuie menționat faptul că submarinele din clasele Borey și Borey-A pot primi la bord câte 16 rachete balistice intercontinentale de tip Bulava.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel