Timpul se scurge pentru ca SUA să livreze ajutoare Ucrainei: Dacă Occidentul nu este capabil să oprească Rusia, pe cine mai este capabil să oprească?

Cristian Soare |
Data publicării:
Obuzier M777A2, în versiunea capabilă de a lansat proiectile Excalibur, în timpul pregătirii unui transport al U.S. Army către Ucraina. Sursă foto: Department of Defense
Obuzier M777A2, în versiunea capabilă de a lansat proiectile Excalibur, în timpul pregătirii unui transport al U.S. Army către Ucraina. Sursă foto: Department of Defense

La 15 ianuarie, ministrul ucrainean de externe Dimitro Kuleba a declarat pentru ABC News că "timpul se scurge" pentru ca legislatorii americani să ajungă la un acord privind ajutorul militar pentru Ucraina.

Numeroși republicani din Camera Reprezentanților continuă să se opună unui ajutor suplimentar de securitate în valoare de 60 de miliarde de dolari pentru susținerea efortului de război al Kievului pentru anul fiscal 2024. Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, insistă că orice fel de acord trebuie să includă o reformă cuprinzătoare a frontierelor care să abordeze criza de la frontiera sudică a SUA, un lucru despre care democrații spun că nu este negociabil.

,,Oricare ar fi prețul susținerii Ucrainei acum, prețul pentru a rezolva problemele din lume dacă Ucraina pierde va fi mult, mult mai mare", a declarat Kuleba. "Dacă Occidentul nu este capabil să oprească Rusia în Ucraina, pe cine mai este capabil să oprească în alte părți ale lumii?".

Forțele rusești au intensificat operațiunile menite să avanseze pe teritoriul din estul Ucrainei în jurul orașului Avdiivka, aflat în dificultate.

ABC News a relatat că unii soldați ucraineni spun că superioritatea puterii de foc a Rusiei și a UAV-urilor se dovedește a fi o provocare pe câmpul de luptă.

De asemenea, La 15 ianuarie, Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei a avut o convorbire telefonică cu șeful Statului Major interarme al SUA, Charles Brown, și a discutat despre progresele înregistrate pe câmpul de luptă.

,,L-am informat pe generalul Brown despre situația de pe câmpul de luptă în ansamblu și în detaliu pe secțiuni individuale ale frontului. I-a împărtășit rezultatele analizei privind ostilitățile din 2023 și previziunile pentru 2024. Împreună cu șeful Statului Major Întrunit al SUA, au făcut schimb de opinii cu privire la chestiuni de interes strategic reciproc", a declarat '', a declarat Zalujnîi.

Experții militari susțin că Rusia intenționează să intensifice operațiunile în apropiere de Harkov și speră să avanseze pe câmpul de luptă, a relatat ISW la 10 ianuarie.

La începutul lunii decembrie, președintele Volodimir Zelenski ordonase trecerea la o strategie defensivă după ce contraofensiva foarte așteptată în regiunile sudice nu s-a materializat.

La 13 ianuarie, Regatul Unit a semnat un acord de asistență de securitate fără precedent cu Ucraina. Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a anunțat un nou ajutor militar de 3,2 miliarde de dolari pentru Kiev, consolidând astfel sprijinul Londrei pentru națiunea devastată de război.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel