Cehii vor moderniza avioanele de vânătoare JAS-39 Gripen închiriate din Suedia. Acestea vor putea folosi arme destinate aeronavelor de tip F-35

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul ceh a decis să modernizeze avioanele de vânătoare de tip JAS-39 Gripen C/D aflate în serviciul al Forțelor Aeriene pentru a dispune de o flotă aeriană pregătită pentru luptă până la primirea noilor aeronave americane F-35.

După cum se arată pe site-ul Ministerului ceh al Apărării, contractul, a cărui valoare depășește un miliard de coroane (43,5 milioane de dolari), vizează ridicarea standardelor aeronavelor de la Block 2.1 la Block 2.2.

Un acord în acest sens urmează să fie semnat la nivel interguvernamental cu partea suedeză, deoarece autoritățile de la Stockholm dețin proprietatea asupra avioanelor.

Forțele Aeriene ale Cehiei au închiriat 14 avioane de vânătoare Gripen în 2005, la un cost de aproximativ 75 de milioane de dolari pe an.

Deși în mesajul departamentului militar al Cehiei nu se face referire la antreprenorul care va efectua modernizarea aeronavelor, cel mai probabil, producătorul avioanelor, firma suedeză Saab va lua parte la lucrări. Anexa la actualul contract de leasing va fi semnată în prima parte a acestui an.

Modernizarea avioanelor va include instalarea unui sistem de identificare amic-inamic, extinderea capacității de realimentare în aer pentru orice moment al zilei, precum și integrarea unor arme suplimentare achiziționate de autoritățile de la Praga pentru aeronavelor F-35.

Prin efectuarea lucrărilor de modernizare, durata de viață a avioanelor Gripen va fi prelungită, ținând cont de faptul că actualul contract de leasing expiră în 2027. Cehia intenționează să folosească aeronavele suedeze până în 2035, când vor intra în serviciul de luptă 24 de avioane F-35A comandate din Statele Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel