Cehia își înarmează suplimentar avioanele Gripen cu rachete israeliene I-Derby ER. Contractul prevede investiții importante, drept compensare pentru industria locală

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
JAS-39 Gripen / flickr, Airwolfhound
JAS-39 Gripen / flickr, Airwolfhound

Ministerul ceh al Apărării a confirmat că va aloca 120 de milioane de dolari pentru achiziționarea a 48 de rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune, produse de producătorul israelian de arme Rafael Systems.

Contractul, prin care Praga va achiziționa rachetele I-Derby ER până în 2027 este de așteptat să fie semnat până la sfârșitul lunii, după cum a informat agenția locală de știri ČTK citând ministerul de resort.

Noile rachete pentru Forțele Armate Cehe urmează să completeze sistemul de apărare antiaeriană cu rază mică de acțiune Spyder, achiziționat în 2021 și realizat tot de Rafael. Acest acord anterior include livrarea a patru lansatoare cu bazare la sol, până în 2026.

Potrivit ministerului, recentul acord pentru rachetele Derby va implica participarea companiilor cehe la furnizarea de containere de rachete, suport logistic integrat și sisteme informatice. În plus, „furnizorul [Rafael] s-a angajat să investească cel puțin echivalentul a 14 milioane de dolari în Republica Cehă”, a declarat ministerul ceh atrăgând atenția asupra procedurii de offset prevăzute în contract.

Republica Cehă a adoptat recent noua Strategie de apărare, prin care a stabilit noi obiective de modernizare. Documentul pune accent pe apărarea teritorială, consolidarea industriei interne de apărare, dar și pe accelerarea achizițiilor esențiale.

Obiectivele au fost un punct central al evenimentului Simpozionului “Global Special Operations Forces Foundation” (GSOF) găzduit de Cehia, la Brno, în perioada 24-26 octombrie.

„În legătură cu planul nostru de dezvoltare militară pentru 2030, sistemele pe care le cumpărăm acum riscă să fie învechite până atunci”, a declarat în plen Col. Jiri Hrazdil, directorul departamentului de planificare a capacităților din cadrul Forțelor Armate Cehe, explicând dinamica rapidă a pieței din acest domeniu.

Sistemul I-Derby ER

Rachetă aer-aer I-DERBY ER de la compania israeliană Rafael

Vestea că Praga a optat să cumpere rachete israeliene a venit, pe 7 octombrie, în ziua în care prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala, îl vizita pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, la Tel Aviv, la câteva săptămâni după ce Hamas a atacat în sudul Israelului.

Potrivit producătorului israelian, sistemul I-Derby ER este proiectat pentru integrare simplă pe o gamă largă de avioane de luptă, inclusiv F-16, F-15, Suhoi-30, JAS-39 Gripen, Mirage-2000 și F/A-50.

Racheta conține “algoritmi sofisticați” pentru a optimiza traiectoria în funcție de condițiile de lansare și comportamentul țintei, contramăsuri electronice adaptabile la cerințele operaționale ale clientului. precum și comunicații bidirecționale bazate pe stații radio de tipă SDR (radio definit prin software) suplimentare față de sistemul de comunicații deținut de client.

În prezent, componenta de luptă a Forțelor Aeriene Cehe care poate folosi aceste rachete este reprezentată de escadrila de avioane multirol JAS-39 Gripen C, constituită din 12 aparate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel