Cehia ar putea înlocui elicopterele sovietice cu CH-47 Chinook. Legendarele aparate ale SUA ar fi trebuit să participe și în România la paradă

Un elicopter CH-47 Chinook, transportând un Hummer Travis. Sursă foto: U.S. Air Force
Un elicopter CH-47 Chinook, transportând un Hummer Travis. Sursă foto: U.S. Air Force

Statul Major al Republicii Cehe a început să caute un înlocuitor pentru elicopterele de transport rusești din seria Mi, iar elicopterul american CH-47 Chinook de la Boeing are cele mai mari șanse.

La Parada militară de 1 Decembrie de la București ar trebui să participe, dacă situația meteorologică ar fi permis-o, și elicoptere din dotarea Diviziei 101 Aeorpurtată a Satelor Unite ale Americii, dislocată în Baza Militară Mihail Kogălniceanu.

Ar fi trebuit să treacă în formaţie, elicoptere Black Hawk (1 aparat de zbor), Apache 2 aparate de zbor şi Chinook (1 aparat de zbor).

Din păcate din cauza condițiilor meteo vitrege elicopterele și avioanele de luptă nu au mai evoluat.

CH-47 Chinook este un elicopter de transport greu, bimotor cu două rotoare în tandem. Viteza sa maximă este de 315 km/h. Asigură transportul aeropurtat al trupelor, al pieselor de artilerie și reaprovizionarea.

Trebuie spus că, Armata Cehiei a dezvoltat un concept pentru forțele aeriane, pe care l-a prezentat comitetului de apărare săptămâna trecută. Potrivit mai multor parlamentari, armata ar dori să cumpere 8-9 aeronave americane CH-47 Chinook, produse de la sfârșitul anilor 1960 și folosite în toate marile operațiuni militare, începând cu războiul din Vietnam.

Potrivit datelor Novinky, prețul CH-47 Chinook variază între 60 și 90 de milioane de dolari pe bucată, adică de la 1,5 la 2 miliarde de coroane cehe. Astfel, achiziția de elicoptere de transport ar costa între 13 și 20 de miliarde de coroane cehe (între 585 și 900 de mil. de dolari).

Chinook sunt printre cele mai grele elicoptere de transport din Occident, modernizate constant, fiind printre cele mai rapide din lume. Cei mai mari utilizatori sunt Forţele Terestre ale Statelor Unite ale Americii și Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii. 

 

Cehii vor să scape mai repede de tehnica sovietică

 

În cei 60 de ani de producție, compania americană Boeing a produs peste 1.200 de astfel de aeronave, care deservesc 16 armate ale lumii.

Ministerul Apărării al Republicii Cehe nu vrea să spună foarte multe despre conceptul de dezvoltare a flotei de elicoptere a Forțelor Aeriene. „Prioritatea este de a scăpa în continuare de echipamentele învechite din Est și de a cumpăra echipamente moderne de Vest”, a spus Simona Tsygankova, reprezentant al Ministerului Apărării. Ea și-a amintit de cumpărarea în curs a 12 elicoptere Bell, precum și de donația a opt dintre ele de către guvernul SUA.

"Problema înlocuirii elicopterelor de transport va fi decisă mai târziu. Presupunem că înlocuirea elicopterelor de transport va începe cel târziu în 2030", a adăugat Tsygankova.

 

F-35, deja contractat, ajunge abia în  2029

 

Achiziționarea echipamentului militar, în special a aeronavelor, durează mulți ani. De exemplu, în acest an, ministerul a început  achiziționarea de avioane de luptă americane F-35 , dar sosirea așteptată a primelor mașini nu este așteptată înainte de 2029. Prin urmare, departamentul de apărare va trebui să înceapă în viitorul apropiat negocierile cu privire la elicoptere.

Armata cehă este înarmată cu aproximativ 40 de elicoptere, dintre care 30 sunt din seria Mi de fabricație sovietică și rusă. Cu toate acestea, întreținerea acestora, care este responsabilitatea întreprinderii de stat LOM Praha, devine din ce în ce mai dificilă din cauza războiului din Ucraina. Armata are doar câteva Mi-8 și Mi-17, iar funcționarea lor se va încheia în câțiva ani. De asemenea, are 15 elicoptere Mi-171Sh modernizate și le poate opera până în 2035.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel