Cehia a prezentat noul sistem autohton de război electronic STARKOM

Cătălin Costea |
Data publicării:

Regimentul 53 de Cercetare și Război Electronic al armatei Cehe a prezentat ieri prototipul noului sistem mobil de război electronic (EW) STARKOM. Acesta este un sistem modular de bruiaj de comunicații dezvoltat și fabricat de către Institutul de cercetare militară de stat VVU Brno în doar trei ani.

Software-ul și componentele hardware cheie legate de EW au fost furnizate de producătorul ceh specializat în sisteme de bruiaj URC Systems, susținut de compania de inginerie de sisteme JISR Institute.

STARKOM este conceput pentru a bruia comunicațiile țintelor aeriene și terestre de nivel operativ-tactic. Sistemul are capacitatea de a contracara inclusiv sisteme moderne agile în frecvență, cum ar fi cele cu salt de frecvență, și poate să blocheze comunicațiile de voce și date analogice și digitale ale inamicului în benzile VHF/UHF/SHF, inclusiv benzile rețelelor GSM de telefonie mobilă.

De remarcat că utilizarea sistemului nu se limitează doar la bruiajul puternic în benzile undelor care permit contramăsuri electronice (ECM) tactice, ci poate fi folosit și pentru măsuri de sprijin electronic (ESM) ca senzor de goniometrare și cercetare radio care poate efectua o analiză detaliată a semnalelor radio interceptate.

Capacitatea de contramăsuri electronice facilitează inclusiv blocarea dispozitivelor explozive improvizate radiocontrolate (RCIED) declanșate din diverse surse, acoperind un spectru larg de frecvențe, precum cele utilizate de radiourile comerciale, echipamentele controlate prin radio, telefonia mobilă, WiFi sau vehiculele aeriene fără pilot.

Principalele caracteristici ale sistemului sunt reprezentate de funcția de bruiaj reactiv (la detectarea frecvenței utilizate de inamic) inclusiv pentru semnale cu salt rapid în frecvență, algoritmi de bruiaj inteligent, capacitățile ESM  de cercetare și monitorizare radio, banda largă de fercvență acoperită (30 MHz - 6 GHz), tipurile de modulație de semnal procesate (AM, FM, CW, FSK și PSK) și viteza ridicată de scanare (107 GHz/s)

STARKOM este montat pe un șasiu Tatra Force T-815-7T3RC1 8x8 cu ampatament extins. Acesta poate fi integrat într-un sistem extins de război electronic sau poate funcționa autonom.

Consorțiul JISR Institute și URC Systems au prezentat și alte soluții tehnice plecate de la varianta de bază, precum sistemul de bruiaj de comunicații STAR COM (în cooperare cu Forțele Armate Cehe), soluția de bruiaj STAR împotriva UAV-urilor sau centrul de operații și comunicații JUPITER.

De asemenea, JISR și URC Systems au prezentat soluții de integrare și partajare a datelor și informațiilor din domeniul ISR (Informații, Supraveghere și Recunoaștere) și EW bazate pe standardele NATO CESMO și CSD.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel