Cehia a îndepărtat statuia mareşalului sovietic Ivan Konev din Praga. Rusia protestase inițial

Tudor Curtifan / 04 apr 2020 / 14:13
Mareșalul sovietic Ivan Koev și generalul american Omar Bradley, sursă foto: albumwar2.com
Mareșalul sovietic Ivan Koev și generalul american Omar Bradley, sursă foto: albumwar2.com

Primăria sectorului şase din Praga a îndepărtat statuia mareşalului sovietic Ivan Konev, ce urmează să fie înlocuită cu un monument dedicat eliberării capitalei Cehiei, în 1945, informează Agerpres, care citează AFP.

Statuia de bronz, inaugurată în 1980, va fi dusă într-un depozit şi va fi inclusă în colecţia unui viitor muzeu în memoria secolului al XX-lea din capitala Cehiei, potrivit purtătorului de cuvânt al primăriei.

Decizia de a îndepărta statuia a fost luată de Consiliul municipal al sectorului în septembrie anul trecut şi a stârnit controverse, dar şi reacţii aprinse din partea Moscovei.

În timp ce Konev este văzut ca un erou în Rusia, mulţi cehi îl consideră un personaj care simbolizează opresiunea erei sovietice. El a condus trupele Armatei Roşii care au eliberat Praga de nazişti în 1945, dar a fost totodată responsabil de suprimarea brutală a revoltei antisovietice din 1956 din Ungaria.


Statuia mareșaului sovietic Ivan Konev a fost vandalizată de mai multe ori


Konev, care a murit în 1973, a jucat de asemenea un rol în zdrobirea Primăverii de la Praga, în 1968.

Monumentul controversat a fost adesea vandalizat.

La 21 august 2019, zi aniversară a Invaziei Cehoslovaciei, în 1968, cineva a scris "Nu mareşalului mânjit cu sânge, să nu uităm".

Primăria a învelit apoi statuia cu o prelată, însă simpatizanţii pro-Konev au rupt-o şi au organizat o manifestaţie pentru a menţinerea monumentului.

Înlăturarea statuii vine la câteva săptămâni de la inaugurarea în acelaşi sector din Praga - şi în faţa ambasadei Rusiei - a pieţei "Boris Nemţov", pentru a-l comemora pe liderul opoziţiei ruse asasinat în 2015.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy