Cehia a dat undă verde avionului de antrenament L-39NG construit la standarde NATO și UE

Cătălin Costea |
Data publicării:

Ministerul ceh al Apărării a certificat noua aeronavă-școală L-39NG, produsă de compania “Aero Vodochody”, pentru utilizarea în spațiul aerian internațional, dând astfel undă verde producătorului din Praga să onoreze livrările către clienți, informează site-ul irozhlas.cz citându-l pe purtătorul de cuvânt al lui companiei, Tobias Tvrdík.

Aeronava - o versiune modernizată a avionului de antrenament monomotor L-39 Albatros - este una dintre primele certificate în conformitate cu noile standarde militare recunoscute de toate autoritățile militare ale UE și NATO, potrivit producătorului.

L-39NG a zburat pentru prima dată în decembrie 2018, efectuând aproximativ 300 de zboruri de testare pe două prototipuri de zbor, precum și teste la sol.

Anul trecut, “Aero Vodochody” și-a schimbat programul de certificare pentru L-39NG cu motor Williams International FJ44-4M. Deși putea obține aprobarea încă de la sfârșitul anului 2019 pentru standardul de bază al avionului, compania a ales validarea configurației complete de aeronavă-școală în al treilea trimestru al anului 2020, argumentând amânarea cu „cerințele clienților” pentru o aeronavă mai performantă.

“Aero Vodochody” are deja comenzi pentru 26 de avioane. Companiile americane “RSW Aviation” și “SkyTech” vor achiziționa 12, respectiv 10 avioane, în timp ce Forțele Aeriene din Senegal au contractat patru aeronave.

Surse de specialitate de peste ocean, precum Flightglobal, au remarcat faptul că evenimentul vine în momentul în care compania cehă de investiții “Penta”, proprietarul “Aero Vodochody”, a vândut compania omului de afaceri maghiar, Andras Tombor, care va deține 51% din acțiuni și companiei cehe “Omnipol”, care a fost deja acționar în programul L-39NG susținut de guvernul ceh și care va deține 49% din acțiuni.

Potrivit flightglobal.com, în iunie 2020, guvernul ceh a oferit Slovaciei participarea „pe termen lung” la programul L-39NG, împreună cu un pachet de formare a piloților în țară, dacă Slovacia se angaja să achiziționeze opt avioane L-39NG. Însă autoritățile slovace au ales să trimită piloții în SUA pentru instruire pe avioanele F-16 Block 70.

Comentariul autorului: Foarte probabil, Slovacia ar fi acceptat fără probleme oferta mult mai ieftină făcută de vecinii și “frații” cehi, dacă nu avea semnat deja un contract cu SUA pentru achiziționarea avioanelor F-16. În 2018, guvernul slovac a aprobat cumpărarea direct din SUA a 14 avioane de luptă americane F-16 Block 70/72, contra sumei de 1,6 miliarde de euro. În 2022 urmează să sosească primele avioane în Slovacia, iar Forțele Aeriene slovace au stabilit deja cei 22 de piloți de  F-16 care vor fi instruiți în SUA conform contractului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel