“Ceața electronică” este răspunsul Rusiei la zborurile de cercetare ale NATO din Marea Baltică

Ionel Copcea |
Data publicării:

Centrul de război electronic al Flotei ruse din Marea Baltică de lângă Kaliningrad a fost unul dintre primele din Rusia care a primit în dotare cel mai recent sistem mobil de bruiaj. După cum au declarat pentru Izvestia surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, acesta este conceput pentru a contracara cercetarea aeriană a adversarului.

Regiunea se află din ce în ce mai mult în centrul atenției serviciilor de informații ale NATO. Iar în luna septembrie, bombardierele strategice americane au simulat și executarea unui atac cu rachete de croazieră asupra exclavei rusești. Potrivit experților militari ruși, desfășurarea sistemelor de apărare neletale va constitui un răspuns eficient și ieftin la noile amenințări.

 

Misiune maritimă

 

Surse aparținând Ministerului rus al Apărării au declarat pentru Izvestia că noul complex de război electronic livrat în regiune este destinat, în primul rând, pentru a contracara avioanele adversarului. Recalificarea personalului în acest scop a fost efectuată de către reprezentanții producătorului direct în unitatea militară. Interlocutorii publicației nu au specificat denumirea noului complex.

Anterior, Izvestia a informat despre planurile Ministerului Apărării de a trimite în Regiunea Kaliningrad cel mai nou sistem de război electronic Divnomorye, care a fost introdus în înzestrarea trupelor ruse în anul 2018. Se știe că mașina, creată de Institutul de Cercetare Gradient al concernului Tehnologii Radioelectronice, este proiectată pentru bruierea sistemelor de cercetare a aeronavelor radar străine, precum și a sistemelor satelitare de cercetare prin radiolocație, elicopterelor, dronelor și rachetelor de croazieră.

Potrivit dezvoltatorilor, noile complexe vor înlocui mai multe tipuri de echipamente, care sunt în prezent în serviciu la trupe. Printre acestea au fost numite mijloace de război electronic precum Moscova-1, Krasukha-2 și Krasukha-4. Spre deosebire de acestea, complexul Divnomorye este instalat pe o singură mașină, ceea ce îi permite să fie mutat și să fie instalat rapid în locul potrivit.

În luna septembrie, ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a declarat că avioanele NATO efectuează din ce în ce mai multe misiuni de cercetare și simulează atacuri cu rachete asupra teritoriului rus. Avioane de vânătoare aparținând Forțelor Aerocosmice și ale Forțelor Navale au fost ridicate în aer de mai multe ori pentru a intercepta și a escorta bombardierele strategice americane B-52, care și-au sporit vizitele în Marea Baltică.

Vicepreședintele Academiei pentru Probleme Geopolitice din Rusia, colonelul Vladimir Anokhin, a declarat pentru Izvestia că implementarea de noi sisteme de război electronic reprezintă un răspuns ieftin, dar eficient la activarea NATO în regiune, în special la simularea atacurilor americane cu bombardiere B-52 și la dislocarea de noi drone de cercetare radio în Polonia. În opinia sa, în caz de agresiune împotriva exclavei, forțele ruse vor putea opri pur și simplu sistemele de control din Polonia, statele baltice, precum și deasupra acvatoriului Mării Baltice.

“Desfășurarea acestor arme neletale va permite blocarea a tot ceea ce se bazează pe electronice radio. Acest lucru va crea condiții în care va fi imposibil pentru adversar să evalueze situația, atât operațională, cât și tactică. Atunci când se utilizează sistemul de război electronic, se creează o ceață în care este imposibil de înțeles ce se întâmplă. Echipamentele de război electronic vor proteja o zonă extinsă și, în plus, vor funcționa adânc pe teritoriile adversarilor noștri”, a explicat expertul.

 

Amenințările aeriene

 

Pe 12 noiembrie, Ministerul polonez al Apărării a prezentat o fotografie a unei drone americane MQ-9 cu cel mai recent complex de cercetare radio, care a intrat în serviciu abia anul trecut. Echipamentul pentru drone este capabil să detecteze și să indice în mod automatizat sursele de semnal radio cu destinație militară pe o hartă electronică a zonei.

Aceste drone grele de cercetare ale Grupului 52 de operațiuni expediționare aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au fost desfășurate în apropierea Regiunii Kaliningrad în anul 2018. Pe lângă operațiunile desfășurate din bazele aeriene poloneze, echipamentele grupului aerian au fost transferate temporar și în România și Estonia. Pentagonul nu ascunde faptul că misiunea unității a constat în monitorizarea permanentă a activităților militare ruse în Marea Baltică și în jurul orașului Kaliningrad.

Aproape fiecare zbor al Forțelor Aerocosmice din această regiune este însoțit de avioane de vânătoare ale NATO aflate în permanență pe aerodromurile statelor baltice. În același timp, țările baltice acuză în mod regulat Forțele Aerocosmice ruse de încălcarea frontierelor.

Autoritățile ruse de la cel mai înalt nivel au propus reducerea tensiunii reciproce în regiune prin realizarea unui acord asupra utilizării obligatorii a transmițătoarelor transponderelor de către aviația militară. În acest caz, acestea ar fi clar vizibile chiar și pe radarele civile. Dar, această inițiativă a fost deja respinsă de mai multe ori de către reprezentanții alianței.

La începutul acestui an, Polonia a semnat un contract pentru cumpărarea din Statele Unite a unui lot de 32 de avioane noi F-35A de generația a cincea. Bazele aeriene din Malbork sau Minsk-Mazovetsky, situate în apropierea granițelor Rusiei și Belarusului, au fost considerate printre locațiile posibile pentru desfășurarea lor. Dar, apoi s-a decis să fie dislocate lângă Germania, în afara razei de distrugere a armelor disponibile lângă Kaliningrad.

 

Centrul de bruiaj

 

În Regiunea Kaliningrad - datorită poziției și importanței strategice - este desfășurat unul dintre cele mai puternice grupuri de război electronic din Rusia. Nucleul său este reprezentat de Centrul 841 Război Electronic al Flotei din Marea Baltică. În ceea ce privește capacitățile sale, acesta corespunde unui regiment cu un scop similar din Forțele Terestre. Dar, dispune și de arme specifice misiunilor marinei.

De asemenea, la sfârșitul anului 2018, în Regiunea Kaliningrad a fost transferat și puternicul complex de război electronic Murmansk-BN. Echipamentul său, situat pe șapte vehicule grele cu mai multe axe, face posibilă bruierea comunicațiile la o distanță de până la 5.000 de kilometri, inclusiv de pe nave. În condiții ideale pentru propagarea semnalului, raza de acțiune poate crește până la 8.000 de kilometri. Corpul 11 Armată al Trupelor de Apărare de Coastă dispune, de asemenea, de propriile echipamente de război electronic.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, funcțiile specialiștilor în război electronic ai Flotei din Marea Baltică includ nu numai bruiajul, ci și culegerea și analiza informațiilor obținute prin cercetarea radiațiilor electromagnetice, în gamele de unde scurte și ultrascurte.

Pe lângă echipamentele de război electronic, și armamentele convenționale au fost modernizate activ în Regiunea Kaliningrad în ultimii ani. Astfel, mai multe divizioane de rachete antiaeriene S-400 Triumph au fost deplasate în exclava rusă din Marea Baltică. Aviația navală a primit, de asemenea, avioane de luptă multifuncționale Su-30SM și a modernizat elicoptere Ka-27M.

Unitățile de blindate ale corpului de armatei schimbă tancurile T-72B învechite pentru cea mai nouă modificare, T-72B3M, care este mai bine protejată și are putere de foc mai mare. Brigada de rachete a fost re-echipată cu complexe Iskander-M cu rază lungă de acțiune, care întrebuințează rachete balistice și de croazieră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel