Cea mai mare criză a liderului ungar: ”Are nevoie de UE”, dar îl curtează pe Putin. E în stare Orban să meargă dincolo de „punctul fără întoarcere”?

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Liderii UE s-au reunit pentru a discuta despre Ucraina, securitatea energetică și economia, dar Orban are propria sa agendă.

 

Premierul ungar Viktor Orban se află în conflict deschis cu alți membri ai Uniunii Europene după ce a încercat să ocolească sancțiunile împotriva Rusiei.

S-ar părea că doar banii și garanțiile Uniunii Europene îl mai opresc pe liderul maghiar să vireze spre o conducere de ”tip Putin”.

„Ungaria are mare nevoie de fonduri UE”, declară, pentru Bloomberg, Andras Simor, un fost guvernator al băncii centrale.

„Dar chiar mai mult decât banii efectivi, Ungaria are nevoie de ștampila de aprobare a UE pentru a-și consolida credibilitatea șubredă. Forintul a scăzut cu peste 12% față de euro de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, în ciuda faptului că Ungaria are de departe cele mai mari rate ale dobânzilor. în UE. Doar monedele Argentinei și Turciei s-au descurcat mai rău. Acest lucru a crescut costul importului de energie, în primul rând din Rusia, și a împins inflația peste 20%", a adăugat el.

Trebuie remarcat că prețurile la energie împovărează Ungaria cel puțin în aceeași măsură ca în celelalte state UE, în ciuda acordului privilegiat semnat anul trecut cu Rusia, prin care Budapesta primea gaze la prețuri avantajoase.

 

Salvarea: Banii de la UE

 

Investitorii văd fondurile UE ca soluție pentru redresarea unei societăți ungare, tarată de ce 12 ani de „democrație iliberală”, timp în care Orban și-a extins influența în toate domeniile, de la mass-media și instanțele de judecată, până la sistemul de educație.

Proiectul, care l-a făcut pe Orban un lider al populiștilor și un favorit al fostului președinte american Donald Trump , este acum în pericol de a se prăbuși fără banii UE.

Zeci de mii de oameni au protestat luna aceasta pentru salarii mai mari, dar Orban spune că nu poate ridica salariile fără fonduri UE. Subvențiile considerabile pentru utilități, un pilon al sprijinului său politic de mai bine de un deceniu, au fost, de asemenea, abandonate.

Luna trecută, Comisia Europeană a propus suspendarea accesului Ungariei la 7,5 miliarde de euro în fonduri UE din motive de corupție. Alte 5,8 miliarde de euro, fonduri post-pandemie, rămân blocate. Ungariei i s-au acordat două luni în plus, până pe 19 decembrie, pentru a-și îndeplini promisiunile anticorupție și de independență a justiției.

 

”Sancțiunile sunt de vină”

 

Budapesta a lansat, de asemenea, o campanie care dă vina pe UE pentru slăbiciunea Ungariei.

Afișe imense au împânzit orașele Ungariei cu cuvintele „sancțiuni” scrise pe bombă și cu sloganul: „Sancțiunile de la Bruxelles ne distrug!”. Afișele de propagandă îl costă pe Orban aproape 20 de milioane de dolari.

Săptămâna aceasta, în timp ce Rusia a lansat rachete în centrul Kievului, Ungaria a fost singura care s-a abținut de la o inițiativă a UE de a antrena soldați ucraineni. Ministrul de externe al țării a spus, de asemenea, că țara ar putea bloca în continuare ajutorul UE pentru armament pentru Ucraina.

Citește și: Orban face campanie mascată pro-Rusia: „Sancțiunile de la Bruxelles ne distrug”. Ungaria a plătit 19 mil. euro pe afișe

Principala îngrijorare este că privarea Ungariei de fondurile UE l-ar putea împinge pe Orban până la „punctul fără întoarcere”, adică o potențială ieșire din UE, a declarat ministrul ceh al Afacerilor Europene, Mikulas Bek.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel