Cea mai mare bază militară israeliană din Eritreea a fost atacată de mișcarea șiită Houthi

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Obuzier de tip M109A5 al IDF, la granița dintre Israel și Liban. Foto: IDF
Obuzier de tip M109A5 al IDF, la granița dintre Israel și Liban. Foto: IDF

În noaptea de joi spre vineri, mișcarea șiită yemenită pro-iraniană a informat despre un atac care a vizat o bază militară a forțelor israeliene din Eritreea, în sudul Mării Roșii.

Abdullah Amer, director adjunct al Departamentului de Îndrumare Morală din Ministerul Apărării din guvernul Houthi, a declarat: "Ceea ce s-a întâmplat în sudul Mării Roșii în ceea ce privește lovirea  forțelor israeliene din Eritreea poate fi considerat parte a unei escalade periculoase, deoarece vorbim de baze militare cu forțe de elită prin care israelienii domină Marea Roșie și Bab al-Mandab și care găzduiesc avioane militare, o rețea de control al traficului de navigație, monitorizare și cercetare de înaltă tehnologie".

Bin Amer, care deține gradul de general de brigadă, a afirmat că se așteaptă ca israelienii să nu recunoască ce s-a întâmplat cu forțele lor din sudul Mării Roșii (Eritreea), atribuind acest lucru faptului că prezența lor militară în această regiune nu este declarată, chiar dacă este una influentă și mare.

Liderul grupului Houthi nu a revendicat responsabilitatea pentru presupusul atac asupra unei baze israeliene din Eritreea.

Canalul pro-iranian Al-Mayadeen a relatat, joi/vineri, la miezul nopții, citând surse militare din Eritreea, că un atac armat asupra forțelor israeliene la baza Dahlak, care este considerată cea mai mare bază a Israelului din arhipelag, s-a soldat cu uciderea unui ofițer.       

Potrivit postului, un alt atac a vizat cel mai înalt vârf al Muntelui Amba Suir, unde forțele israeliene dețin un post de observare în Marea Roșie.

Anterior, șeful guvernului interimar al rebelilor Houthi, Abdulaziz bin Habtoor, a amenințat că mișcarea va viza navele israeliene din Marea Roșie, dacă agresiunea Israelului împotriva Fâșiei Gaza va continua.

Eritreea deține 126 de insule, care se întind de-a lungul coastei sale cu vedere la Marea Roșie, și a închiriat unele dintre ele, în special în Arhipelagul Dahlak. Israelul a închiriat în acest arhipelag trei insule: Dissei, Dohul și Shumma.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel