Ce se întâmplă în Rusia? Prigojin nu are forța să ajungă la Moscova, dar atragerea de partea sa a unei părți a Armatei poate declanșa războiul civil

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Combatant al companiei private de mercenari ”Wagner”, deținută de Yevheni Prigojin
Foto: Combatant al companiei private de mercenari ”Wagner”, deținută de Yevheni Prigojin

Rusia se află într-un cvasi-război civil după ce trupele PMC Wagner conduse de Evgheni Prigojin s-au ridicat împotriva conducerii Ministerului Apărării de la Moscova. Prigojin a făcut apel la rebeliune și a acuzat Armata rusă de responsabilitatea pierderilor din Ucraina, de criza de muniție cu care se confruntă Wagner și chiar de lovirea pozițiilor mercenarilor de către forțele ruse regulate.

Colonelul (r.) și analistul militar Ion Petrescu a subliniat că din punct de vedere al forței militare Wagner Group nu are capacitatea în momentul actual de a ajunge la Moscova. 

Analistul a amintit că deși Prigojin a evitat până în prezent să-i rostească numele lui Vladimir Putin, șeful Wagner e tot mai hotărât în acțiunile sale. 

Ion Petrescu consideră că ceea ce se întâmplă în Rusia e deocamdată o „vânzoleală” iar următoarele zile vor demonstra dacă vorbim de o furtună într-un pahar cu apă geopolitic sau situația va degenera.

 

Raportul de forțe e net superior Armatei ruse. Prigojin nu are momentan forța să ajungă la Moscova

 

2. Sursă foto... (soldati-rusi-rusia-armata-rusa_92929900.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

„Din perspectiva raportului de forțe șansele lui Prigojin sunt minime de a ajunge la Moscova și a schimba regimul acolo, cel puțin din perspectiva informațiilor din această dimineață”, explică col. (r.) Ion Petrescu, într-o intervenție la Antena 3 CNN.

„Prigojin a fost pe front, a fost alături de cei care au dus bătălia pentru Bahmut și în final au reușit să cucerească localitatea. Este cel care în mod repetat a arătat sabotajul conducerii Armatei ruse a făcut-o prin nefurnizarea la timp a munițiilor pe care le-a cerut pentru militarii săi.

Deși inițial s-a ferit să-l critice pe față pe președintele Putin l-a și alintat cu apelativul „un bunic”, evitând să-i pronunțe numele, acum e tot mai hotărât. Afirmațiile sale în continuare se îndreaptă în continuare însă către cei care conduc Armata rusă și pe care îi consideră incapabili de a desfășura în continuare operațiunea din Ucraina. Pierderile în rândul militarilor ruși sunt foarte mari, nu au armament modern, nu au tehnica modernă de care dispun cei care își apără țara, respectiv ucrainenii. Apare astfel un sentiment de nemulțumire vădită nu doar la Prigojin, dar sunt convins că la fel ca el gândesc și alți purtători de uniformă militară rusă.

Este o stare de vânzoleală deocamdată în partea de vest a Federației Ruse și vom vedea dacă e o simplă furtună într-un pahar cu apă geopolitic sau va duce la o schimbare de sistem într-o anumită perspectivă la Moscova”, a conchis analistul.

 

Totul va depinde de modul în care Prigojin va reuși să „rupă” din Armata rusă iar elemente ale acesteia să se alăture rebeliunii

 

Și generalul de brigadă (r.) Dan Grecu, într-o intervenție la Digi 24, a semnalat că ceea ce se întâmplă în Rusia azi pot fi germenii unei lovituri de stat. Totuși, și Dan Grecu e de părere că războiul lui Prigojin, care indirect e purtat cu președintele Vladimir Putin, va căpăta amploare doar în măsura în care liderul mercenarilor PMC Wagner Group va reuși să își atragă de partea sa o parte din Armata rusă regulată.

În actuala arhitectură forțele ruse aflate sub comanda ministrului Serghei Șoigu și a lui Valeri Gherasimov, Șeful Statului Major al Armatei ruse sunt net superioare numeric și tehnic. 

Pe frontul ucrainean, forțele de apărare ale Kievului au o fereastră de oportunitate importantă și e de așteptat să încerce să profite la maximum de evenimentele majore din Rusia.

Succesul lui Prigojin va depinde așadar de capacitatea acestuia de a reuși să atragă de partea sa elemente ale Armatei ruse, lucru care dacă s-ar întâmpla ar oferi ingredientele unui adevărat război civil în Federația Rusă.

Nu în ultimul rând mulți analiști atrag atenția că la Kremlin s-ar putea decide eliminarea, inclusiv fizică a lui Prigojin, în încercarea de a restabili ordinea. 

De precizat că Prigojin, liderul grupării paramilitare Wagner a afirmat că se afla sâmbătă dimineaţa în cartierul general al armatei ruse din oraşul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, şi că a preluat controlul asupra unor situri militare, inclusiv asupra unui aerodrom.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel