Ce se întâmplă cu Su-27 ucrainean ajuns în România? Ucraina cere ca pilotul și avionul să se întoarcă în țară. MApN - noi detalii

Su-27 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev
EXCLUSIV
Su-27 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

Ministrul Apărării Naționale, într-un interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania, și în care a discutat despre criza de securitate majoră provocată de Federația Rusă la granițele Ucrainei, a abordat și subiectul avionului Su-27 ucrainean care a violat spațiul aerian al României și a aterizat în cele din urmă la Bacău.

Amintim că în cursul dimineții de ieri, în contextul atacului masiv al Federației Ruse asupra Ucrainei, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au interceptat și aterizat un Su-27 al Forțelor Armate Ucrainene care a intrat în spațiul aerian al României. Avionul de luptă ucainean a aterizat la Bacău.

Prezent la DefenseRomania, ministrul apărării Vasile Dîncu a precizat că Ucraina și-a cerut scuze imediat după incident și a cerut României să permită pilotului și aeronavei să se întoarcă în țară.

Ministrul Reznikov (n.r. - ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov) mi-a trimis rapid o scrisoare în care își cerea scuze pentru violarea spațiului aerian românesc și să dăm voie pilotului să plece și să își recupereze avionul. Evident că noi nu avem niciun motiv să nu facem acest lucru”, a mărturisit Vasile Dîncu.

 

Avionul Su-27 ucrainean și pilotul său nu pot părăsi România. Nu avem specialiști de Suhoi care pot ajuta Ucraina

 

Problema, spune ministrul, nu este faptul că procedura birocratică de anchetare a evenimentului ar împiedica întoarcerea aparatului Su-27 și a pilotului ucrainean în țara vecină, ci că avionul de luptă are dificultăți tehnice.

Se pare că România nu poate ajuta în acest sens Ucraina, țara noastră neavând specialiști în mentenanță Suhoi. Astfel că, o echipă tehnică e așteptată din Ucraina în România, iar după ce problemele aeronavei sovietice vor fi remediate aceasta poate părăsi România, împreună cu pilotul ei desigur. 

„Există niște proceduri juridice pentru acest lucru, dar se pot accelera, cele legate de violarea spațiului aerian. Acest lucru nu este o problemă. Problema e că ar fi putut pleca ieri, dar trebuie să ajungă o echipă tehnică pentru că aeronava are ceva probleme tehnice iar noi nu avem specialiști la Bacău (n.r. - Ministrul Dîncu s-a referit la Aerostar Bacău și la faptul că România nu deține specialiști în mentenanță pentru acest tip de aeronave sovietice). Va veni o echipă (n.r - din Ucraina) și vor pleca atunci când vor remedia situația tehnică”, a afirmat ministrul Vasile Dîncu, în exclusivitate pentru DefenseRomania.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel