Ce ne arată testarea rachetei balistice Tayfun de către Turcia în Marea Neagră. Industria face progrese majore fără să facă „zgomot”

Florin Vlad |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta balistică TAYFUN / Captură video
Racheta balistică TAYFUN / Captură video

Conform mediei locale, Turcia a testat pe 18.10.2022 într-un poligon din Marea Neagră prima sa rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune. Racheta are o rază de acțiune de cel puțin 560 km.

Compania turcă Roketsan a executat cu succes primul test de tragere cu racheta balistică TAYFUN dezvoltată în totalitate în cadrul industriei de apărare turce.

Lansarea s-a executat de pe o platformă mobilă dislocată pe aerodromul Rize-Artvin, iar ținta, situată la aproximativ 560 km într-un poligon maritim din largul coastei localității Sinop, a fost lovită după 458 de secunde.

Roketsan, care dorește să devină unul din producătorii importanți de muniții de înaltă precizie la nivel mondial, a dezvoltat racheta TAYFUN pe baza experienței acumulate cu rachetele balistice J600T YILDIRIM (cu raza de peste 150 km) și BORA (cu raza de peste 280 km), intrate deja în dotarea armatei turce.

Turcia lucrează la proiectul secret al rachetei de câțiva ani, arată Bloomberg, fără să ofere detalii suplimentare.

Deși din punct de vedere structural este destul de asemănătoare cu predecesoarea BORA, racheta TAYFUN devine în acest moment prima rachetă balistică cu rază scurtă și sistemul cu raza de acțiune cea mai mare din dotarea Turciei. Se estimează că în perioada următoare vor mai fi executate câteva teste de tragere urmate de intrarea în cel mai scurt timp în dotarea armatei turce, care vor atinge astfel o capacitate importantă de lovire și descurajare.

Rachetele balistice cu raza de acțiune până la 300 km sunt catalogate de majoritatea specialiștilor în domeniu ca fiind rachete balistice tactice (TBM) în timp ce rachetele cu raza cuprinsă între 300 – 1.000 km sunt recunoscute ca rachete balistice cu rază scurtă (SRBM).

Având în vedere obiectivele și aspirațiile regionale ale Ankarei sprijinite de progresul tehnologic și rezultatele industriei naționale de apărare, se apreciază că Turcia va continua să dezvolte atât racheta balistică TAYFUN, cât și familia de rachete de croazieră ÇAKIR, din punct de vedere al creșterii razei de acțiune și al încărcăturii de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel