Ce caută Șeful Armatei ucrainene în inspecție la o Centrală nucleară din Vestul Ucrainei?

Ucraina încearcă să se pregătească pentru orice scenariu, inclusiv o acțiune de tip terorist a Rusiei la Centrala de la Zaporijia.

Federația Rusă a arătat în fiecare zi că normele internaționale (inclusiv cele privind purtarea războiului) nu înseamnă nimic în comparație cu atingerea obiectivelor. Vorbim aici inclusiv de utilizarea infrastructurii nucleare civile ca mijloc de presiune în război.

Trebuie să ne aducem aminte modul în care rușii au preluat controlul asupra Centralei Nucleare de la Zaporijia, fiind încetiniți, câteva zeci de ore, în demersul lor doar de către populația civilă din Energodar, întrucât Ucraina nu deținea pe teritoriul centralei nucleare tehnică de luptă. Cu toate acestea, Rusia a ales să fortifice și să aducă pe teritoriul centralei arme și muniție, transformând zona într-o adevărată bază militară.

Centrala de la Zaporijia

Cât de legale sunt acțiunile generalilor și politicienilor ruși rămâne să stabilească, în lunile și anii ce vor urma, organizațiile internaționale abilitate.

După ce trupele ruse au ocupat militar centrala nucleară Zaporijia, la începutul invaziei pe scară largă din martie 2022, se pare că oficialii de la Kiev vor să elimine un scenariu similar pentru alte puncte importante ale infrastructurii critice.

Comandantul Armatei ucrainene, gen. Valeri Zalujnîi, a mers împreună cu câțiva dintre generalii săi în Vestul Ucrainei, unde a vizitat Centrala nucleară de la Rivne. Potrivit unui comunicat al al Forțelor Armate ale Ucrainei, Zalujnîi a discutat posibile scenarii privind desfășurarea evenimentelor la Zaporijia.

Youtube video image

Generalii Zalujnîi și Șaptala, împreună cu președintele Energoatom Piotr Kotin și directorul centralei nucleare din Rivne, Pavel Kovtoniuk, au rezolvat problema schimbului de informații între sectorul militar și cel energetic. Acest lucru este necesar pentru a analiza, planifica și prognoza posibile scenarii de desfășurare a evenimentelor de la centrala nucleară Zaporijia, a explicat Statul Major.

”Am convenit asupra unei cooperări strânse pentru a lua măsuri pentru a răspunde la anumite situații în timp util”, se arată în mesaj.

Amintim următoarele:

La 1 iulie, Volodimir Zelenski a organizat la Centrala nucleară de la Rivne o ședință a Stavka (o reuniune e tip CSAT pe timp de război), la care au participat - printre alții - miniștrii apărării și internelor, șeful Armatei Valeri Zalujnîi, șeful informațiilor armatei (GUR) Kirilo Budanov și șeful serviciului ucrainean de informații SBU - Vasil Maliuk.

Zilele trecute, Kirilo Budanov, a declarat că rușii au finalizat pregătirile pentru un posibil atac terorist la Zaporijia. Potrivit informațiilor sale, echipamente cu explozibili au fost amplasate lângă patru dintre cele șase Unități ale Centralei, precum și la bazinul care asigură apa pentru răcirea reactoarelor.

Pe 2 iulie, primarul din Energodar, Dmitro Orlov, a declarat că o parte din personalul și colaboratorii Rosatom au părăsit teritoriul Centralei de la Zaporijia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel