Caz Khashoggi. Macron și Merkel, "poziţie coordonată la nivel european"

Tudor Curtifan |
Data publicării:
macron merkel
macron merkel

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au convenit sâmbătă, la Istanbul, că vor avea o "poziţie coordonată la nivel european" cu privire la posibile sancţiuni împotriva Arabiei Saudite după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, a anunţat Palatul Elysee, relatează AFP.

În cadrul unei întâlniri chiar înainte de începerea summitului de la Istanbul privind Siria, liderii francez şi german au încercat să ajungă la o poziţie comună, după ce Emmanuel Macron a calificat vineri drept o "demagogie" ideea de a se suspenda livrările de arme către Arabia Saudită ca sancţiune în urma asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi.

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat luni că ţara sa încetează livrările de arme către Arabia Saudită şi a cerut o 'poziţie europeană' comună în cazul Khashoggi.

Cei doi lideri au avut un schimb de replici pe această temă, a explicat preşedinţia franceză, şi au dat asigurări că în legătură cu "o poziţie viitoare, ei nu vor anunţa nimic fără să se coordoneze mai întâi la nivel european".

Macron "a explicat din nou de ce el consideră că nu există o legătură directă între asasinarea lui Khashoggi şi vânzarea de arme către Riad", a precizat preşedinţia franceză. Angela Merkel "i-a răspuns că întrebarea care se pune este cine vinde arme şi cărei ţări", a precizat sursa citată.

Jamal Khashoggi, rezident american şi editorialist al Washington Post, a dispărut în ziua de 2 octombrie după ce a intrat în clădirea consulatului saudit din Istanbul pentru a obţine unele documente necesare pentru căsătoria sa cu Hatice Cengiz. Timp de câteva săptămâni, Arabia Saudită a negat că ar cunoaşte ce s-a întâmplat cu Khashoggi, susţinând iniţial că acesta a părăsit consulatul. Ulterior, Riadul a declarat că jurnalistul a murit în urma unei altercaţii în incintă. Apoi, ministrul de externe saudit, Adel al-Jubeir, a calificat moartea lui Khashoggi drept o 'uriaşă şi gravă eroare'.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel