Câte avioane de luptă a folosit Rusia în Ucraina? Aproape 30% din totalul flotei de avioane au fost aruncate în luptă

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Aviația militară rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Aviația militară rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

În peste 18 luni de invazie militară totală asupra Ucrainei, Rusia a aruncat în luptă forțe impresionante, însă prima etapă a invaziei s-a soldat cu un eșec usturător, blitzkrieg-ul ocupantului prin ocuparea Kievului și schimbarea rapidă a conducerii politice ucrainene, eșuând.

Rusia și-a recalibrat obiectivul și s-a axat pe cucerirea sud-estului Ucrainei și ruperea Ucrainei de accesul la Marea Neagră. Fără să reușească să ajungă la Odesa, Armata rusă a ocupat porțiuni întinde din regiunile sud-estice, anexând patru regiuni pe care însă nu le controlează în totalitate: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Cauzele eșecului rus în prima etapă a invaziei, când s-a încercat inclusiv cucerirea Kievului, au fost multiple, de la organizare, logistică, sistemul de comandă - control, și până la lipsa sprijinului aviației militare. Ulterior ucrainenii au reușit să-și închidă parțial cerul cu ajutorul sistemelor de apărare antiaeriană.

Între timp Rusia a mai „reglat” din probleme, dar până în prezent, la mai bine de un an distanță de la invazie, aviația militară rusă nu deține controlul spațiului aerian al Ucrainei, dar lovește intens de la distanță, inclusiv obiective de infrastructură civilă.

 

Câte avioane a aruncat Rusia în luptă de la începutul războiului împotriva Ucrainei?

 

2. Aviația mi... (rusia-aviatie-militara_64992900.jpg)

Aviația militară rusă. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Nu există cifre oficiale din partea Ministerului Apărării de la Moscova. Cu toate acestea, experți militari ai publicației de propagandă pro-Kremlin Vzgyad, au avansat câteva cifre interesante.

Într-un material în care analizează solicitarea Ucrianei de a primi 170 de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon pentru a putea rupe blocajul actual de pe front, rușii analizează și numărul de avioane de luptă pe care Moscova le-a folosit în Ucraina.

„Armata rusă nu folosește întreaga aviație militară în operațiunea militară specială”, precizează jurnaliștii ruși. Astfel, pe baza datelor disponibile despre misiuni, numărul acestora și diferite alte informații din surse deschise, ruii susțin că în Ucraina sunt folosite aproximativ 100-200 de avioane. De remarcat și faptul că cifrele nu se referă doar la avioane de luptă, ci și la bombardiere.

Potrivit informațiilor oficiale ale Fight International, valabile pentru începutul anului 2022, deci cu doar câteva zile înainte de invadarea Ucrainei, Rusia deținea 370 de avioane de tip MiG-29, MiG-31 și MiG-35, precum și 350 de avioane de vânătoare Su-27, Su-30 și Su-35. Dintre aceste modele MiG-35 sau Su-35 sunt mult mai avansate tehnologic decât avioanele deținute de Ucraina. Deci, un total disponibil de peste 700 de avioane.

Asta înseamnă că Rusia a folosit în Ucraina undeva între 20-30% din flota sa de avioane de luptă. Desigur, fără informații oficiale cifrele nu pot fi exacte.

CITEȘTE ȘI: Aviația militară rusă e epuizată? Multe avioane ating pragul de 3.000 de ore de zbor în război iar „F-16 pentru Ucraina” ar putea înrăutăți situația

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel