Cât costă ora de zbor pe avioane F-16, F-35 sau Rafale. Recordul absolut e deținut de bombardierele B-1B Lancer cu 170.000 euro pe oră

Darius Muresan |
Data publicării:
Imagine dintr-un C-27J Spartan cu un F-16 Fighting Falcon din dotarea României, în timpul unei misiuni de antrenament de interceptare. Foto: DefenseRomania
Imagine dintr-un C-27J Spartan cu un F-16 Fighting Falcon din dotarea României, în timpul unei misiuni de antrenament de interceptare. Foto: DefenseRomania

Nu e niciun secret că întreținerea avioanelor de luptă e costisitoare, inclusiv în ceea ce privește costul orei de zbor. Fie că vorbim de avioane de producție americană de tip F-16 Fighting Falcon, F-22 Raptor sau F-35 Lightning II, ori de avioane de producție europeană de la Eurofighter la Rafale francez sau Gripen suedez.

F-16 Fighting Falcon e cel mai popular avion din lume și printre cele mai performante. Există și azi numeroase comenzi, versiunea cea mai avansată fiind F-16 Block 70/72 Viper, o aeronavă care integrează tehnologii de generația a V-a ale F-35 Lightning II.

România face parte și ea din clubul select al F-16. Forțele Aeriene Române operează o escadrilă de F-16 Fighting Falcon în versiunea AM/BM trecute prin programul MLU. Escadrila a fost achiziționată din Portugalia și e formată din 17 avioane de luptă. Concomitent se află în derulare contractul de achiziție a următoarelor două escadrile, 32 de avioane F-16 AM/BM achiziționate din Norvegia.

 

Cât costă așadar o oră de zbor pe F-16, F-35, F-22 sau Rafale? Recordul absolut e deținut de bombardierul american B-1B Lancer

 

2. Avion de l... (f-16-borcea_88764100.jpg)

Avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon, pe Baza 86 Borcea. Foto: DefenseRomania

Informațiile privind costul orelor de zbor pe F-urile românești sunt clasificate. Ne putem face o imagine însă privind la datele publicate de parteneri. 

Astfel, potrivit datelor publicate în 2022 de Oficiul pentru Responsabilitate Guvernamentală (GAO) o oră de zbor pe F-16 era estimată la aproximativ 27.000 de euro. Mai exact, 26.927 dolari. Alte surse indică cifre între 15-20.000 euro. În comparație un F/A18E/F Super Hornet are un cost de 30.404 dolari pe oră de zbor.

Dacă e să privim spre avioane de generația a 5-a, costul unei ore pe F-35 în 2022 era de 41.986 dolari, în timp ce F-22 Raptor dublează și arată de ce e într-adevăr un program excesiv de scump! Nu mai puțin de 85.325 dolari pe oră.

Bombardierele însă dețin recordul. 

Potrivit raportului Oficiului pentru Responsabilitate Guvernamentală (GAO) citat de Popular Mechanics o oră de zbor pentru B-52 Stratofortress se ridică la 88.354 dolari, în timp ce una pe B-2 Spirit la 150.741 dolari. Recordul absolut e deținut de B1B Lancer cu nu mai puțin de 173.014 dolari pe ora de zbor. Echivalentul unei case în București.

Privind date actualizate, ne îndreptăm atenția spre Franța. Publicația Opex360 a dedicat un material costului orelor de zbor, ca urmare a unor declarații oficiale făcute de conducerea Armatei franceze. 

Astfel, în timpul unei audieri în Senatul francez, raportul audierii fiind publicat la finalul anului trecut, generalul Stéphane Mille, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Franceze, a indicat faptul că o oră de zbor pentru un avion de luptă francez de tip Rafale era la momentul respectiv de aproximativ 20.000 de euro.

Precizăm că cifrele indicate mai sus, din rapoarte oficiale, nu dezvoltă metodele de calcul și ce variabile au fost luate în considerare, inclusiv pe partea de mentenanță și tehnică, în stabilirea costurilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel