Candu, despre defilarea soldaților moldoveni la Moscova: Suntem țară ocupată de forțele Rusiei. Ce fel de frăție de arme?

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova

Liderul „Pro Moldova” (partid desprins din PD) Andrian Candu nu vede un scop anume al vizitei la Moscova al militarilor moldoveni, care vor participa la „parada de 9 mai” pe 24 iunie. 

Acesta consideră că Republica Moldova nu poate demonstra o „frăție de arme” prin această participare, în primul rând pentru faptul că Moldova este încă o țară ocupată de armata rusă, informează portalul Deschide.md. În același timp, Candu susține că și alte state ocupate de Federația Rusă, ca Ucraina și Georgia, nu participă la parada de la Moscova pentru că au demnitate, ceea ce nu are Republica Moldova.

„Vizita de la Moscova nu are nimic cu faptul că suntem neutri și suntem sau nu într-un bloc militar. Eu aș spune altfel. În primul rând, suntem încă țară ocupată de forțele armate rusești. Mai sunt state, din fosta Uniune Sovietică, care au teritoriile ocupate de Federația Rusă, aici mă refer la Georgia, la Ucraina... Ucrainenii sau georgienii îi vedeți participând la paradă la Moscova? Credeți că se vor duce? Nu! Deoarece au demnitate și onoare să n-o facă! Mai ales defilarea, asta înseamnă un fel de „frăție de arme”. Noi suntem țară ocupată, ce fel de frăție de arme? Eu înțeleg simbolismul unei parade, de 9 mai sau la alte evenimente, unde unele state își arată această frăție armată, dar în cazul țărilor ocupate despre ce vorbim? Președintele Dodon acest lucru nu-l înțelege...”, a declarat Andrian Candu în cadrul unui live pe pagina sa de Facebook.

Președintele Republicii Moldova a confirmat prezența la paradă. Alături de el vor fi prezenți și 75 de militari moldoveni care vor defila în cadrul paradei militare care marchează 75 de ani de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, militarii moldoveni vor defila alături de ruși în Piața Roșie. 

Data de 24 iunie este simbolică în Rusia pentru că este cea a primei mari defilări după victoria asupra naziştilor, care a avut loc în 1945. Data la care ea este organizată în mod obişnuit, 9 mai, se referă - potrivit Moscovei - la data capitulării Germaniei naziste.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel