Canada va primi până în 2027 primele nouă avioane F-35 complet operaționale

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Zilele acestea a devenit cunoscut până când primele avioane F-35 vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Regale ale Canadei.

Lockheed Martin a acceptat ca „a 9-a platformă de luptă cu capacitate de misiune completă să fie livrată nu mai devreme de 1 decembrie 2025 și nu mai târziu de 1 decembrie 2027”, potrivit unui articol de ieri al publicației Ottawa Citizen.

Anterior, ministrul Serviciilor Publice și Achizițiilor, Filomena Tassi, a declarat public că primul dintre avioanele de luptă stealth ar putea veni încă din 2025.

Guvernul liberal intenționează să achiziționeze 88 de aeronave F-35 construite în SUA, ca parte a unui proiect care se estimează că va costa între 15 și 19 miliarde de dolari. Criticii achiziției au remarcat, totuși, că întregul cost al ciclului de viață al avioanelor este estimat la 77 miliarde dolari.

Cea de-a 88-a aeronavă complet operațională ar trebui să fie livrată Canadei cel târziu la 31 decembrie 2031, conform documentelor care subliniază cerințele obligatorii de licitație.

Guvernul conservator anterior selectase avionul de vânătoare F-35 ca noul avion al Forțelor Aeriene Regale canadiene, dar s-a retras de la acel plan pe fondul preocupărilor legate de problemele tehnologice cu aeronavele și de creșterea costurilor.

În timpul campaniei electorale din 2015, liderul liberal Justin Trudeau a promis că nu va cumpăra niciodată F-35, dar după ce a ajuns la putere, guvernul liberal a dat înapoi de la această promisiune, potrivit Ottawa Citizen. În martie, guvernul Trudeau a anunțat că F-35 a fost selectat ca noul avion de luptă al Canadei și erau în desfășurare negocieri cu Lockheed Martin și guvernul SUA pentru finalizarea achiziției. Se preconizează că aceste negocieri se vor finaliza până la sfârșitul anului.

Unii analiști în domeniul industriei de apărare s-au întrebat dacă Lockheed Martin va putea îndeplini programul de livrare pentru Canada, calendarul fiind foarte strâns dacă se ține cont de comenzile anterioare ale altor aliați și existența încă a unor probleme tehnice nerezolvate cu F-35.

În aprilie, organul de supraveghere al guvernului SUA (GAO - Government Accountability Office) a raportat mai multe întârzieri în testarea operațională, care trebuie finalizate, astfel încât să poată începe producția la rata completă a F-35. Mai sunt sute de probleme de rezolvat la aeronave, iar companiile reproiectează și înlocuiesc echipamente la avioanelor care au fost deja livrate.

„Cu cât se produc și se livrează mai multe aeronave înainte de rezolvarea deficiențelor, cu atât este mai mare probabilitatea ca programul să fie nevoit să modernizeze aeronave, pe cheltuiala guvernului”, a raportat GAO.

Peste 780 de avioane F-35 au fost deja livrate SUA și aliaților lor. Generalul-locotenent american Eric Flick, ofițerul executiv al programului F-35, a remarcat că tehnologia avansată a avionului este foarte scumpă și asta a contribuit la problemele în curs.

Pentagonul s-a plâns și de costurile mari de întreținere și operare ale F-35, deși Lockheed Martin s-a angajat să reducă prețul de operare la 30.000 USD pe ora de zbor până anul viitor, potrivit Ottawa Citizen.

Și o parte din țările de pe flancul estic al NATO intenționează să achiziționeze aeronave F-35 Lightning II. Polonia va cumpăra 32 de avioane pentru care va plăti aproximativ 4,6 miliarde de dolari, prima aeronavă urmând să vină în 2024.

De asemenea, România intenționează să își înzestreze armata cu acest tip de avion.

"Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație F-35", a declarat președintele României, Klaus Iohannis, pe 2 februarie, după ce a vizitat Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, împreună cu ministrul apărării, Vasile Dîncu.

Potrivit mai multor publicații de la București, programul românesc de achiziție a F-35 va demara în primii ani de după 2030.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel