Canada se răzgândește și cumpără 88 de avioane F-35 Lightning II - cea mai mare investiție a RCAF din ultimii 30 de ani. Primele F-35, livrate în maxim trei ani

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 Lightning II / Royal Canadian Air Force
F-35 Lightning II / Royal Canadian Air Force

Canada a finalizat luni un acord pentru cumpărarea a 88 de avioane de luptă F-35, într-un proiect gigant de 14,2 miliarde de dolari.

Canadienii vor să cumpere 88 de avioane multirol invizibile F-35 Lightning II, fabricate de compania americană Lockheed Martin, scriu Reuters și Agerpres.

Avionul de luptă de generaţia a cincea va înlocui astfel vechea flotă de F-18 deţinute în prezent de Canada. Între timp, Canada a achiziționat câteva F-18 australiene pentru a prelungi durata de viață a programului canadian F-18 până în 2032.

Achiziţia acestor avioane reflectă o schimbare de abordare, la 180 de grade faţă de poziţia exprimată de premierul canadian Justin Trudeau, care iniţial, în anii 2015-2016, s-a manifestat împotrivă. Trudeau declarase atunci că avionul F-35 nu este necesar pentru Canada şi a acuzat preţul său prea ridicat, după ce precedentul guvern liberal canadian lansase procedura de achiziţie pentru F-35.

Întrebată despre schimbarea poziției liberalilor, Anita Anand, titulara Ministerului canadian al Apărării, a spus: „Aeronava s-a maturizat. Și vedem acum că mulți dintre aliații noștri, mai exact 8 țări, folosesc F-35”.

Lockheed Martin a declarat că un total de 9 țări operează în prezent avioane F-35, cu peste 890 de avioane aflate în serviciu.

Aparatele F-35, un avion de luptă de generaţia a cincea şi aflat în prezent în dotarea forţelor aeriene din SUA, Japonia, Norvegia şi Israel, vor înlocui flota de avioane F-18 deţinute în prezent de Canada.

 

Primele avioane ajung în 2026

 



În anunţul despre acest contract, Anita Anand, a declarat că primele aparate F-35 vor fi livrate Canadei în anul 2026, urmând ca până în 2034 să ajungă toate cele 88 de avioane contractate.

F-35 „este cel mai avansat avion de luptă de pe piață și este aeronava potrivită pentru țara noastră”, a spus Anand reporterilor, adăugând că achiziția și întreținerea ar putea contribui cu peste 425 milioane USD anual la economia canadiană și cu aproape 3.300 de locuri de muncă anual. Anand a spus că a fost cea mai mare investiție în Royal Canadian Air Force din ultimii 30 de ani.

Comanda inițială va fi pentru 16 avioane F-35, dintre care primul va fi livrat armatei canadiane în 2026. Alte 72 vor fi comandate în anii următori, ducând dimensiunea totală a flotei de avioane de luptă la 88 de avioane.

În timp ce primele patru aeronave sunt programate să fie livrate în 2026, oficialii au spus că, inițial, acestea vor fi localizate în SUA, pe măsură ce armata canadiană pregătește instalațiile necesare.

Piloții și tehnicienii Forțelor Aeriene Regale Canadiene se vor antrena inițial la baze din SUA, cât timp ce aceste pregătiri sunt în desfășurare în Canada.

Primul F-35 urmează să sosească efectiv în Canada cel mai devreme de 2029. Ultimul dintre cele 88 de aeronave va fi livrat în 2032.

Costul contractului cuprinde avioanele în sine, la un preţ unitar de circa 85 de milioane de dolari americani, plus construcţia infrastructurii necesare la două baze aeriene.

În prezent Germania, Australia, Belgia, Danemarca, Italia, Japonia şi Polonia au iniţiate demersuri pentru achiziţia unor avioane F-35.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel