Cad primele capete? Generalul Surovikin ar fi fost arestat pentru sprijinirea revoltei lui Prigojin. Oficialii ruși neagă reținerea

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Publicația The Moscow Times a informat, pe 28.06.2023, citând două surse anonime apropiate Ministerului rus al Apărării, că generalul Serghei Surovikin, care îndeplinește funcția de adjunct al comandantului forțelor de invazie din Ucraina, a fost arestat. Reținerea generalului este legată de rebeliunea armată de sâmbătă, care a fost întreprinsă de gruparea de mercenari Wagner, condusă de Evgheni Prigojin.

Deocamdată, sursele oficiale rusești nu au confirmat informațiile despre presupusa arestare a lui Surovikin. Potrivit cotidianului american The New York Times, Surovikin știa dinainte despre viitoarea rebeliune a grupului Wagner.

Una dintre surse a declarat pentru The Moscow Times că “lucrurile din jurul lui Surovikin nu mergeau bine pentru conducerea rusă”. Cealaltă a spus că, în timpul rebeliunii lui Prigojin, “Surovikin a ales în mod evident partea greșită și a fost prins de ouă”.

Presa americană, citând surse proprii de informații, a anunțat că Prigojin l-a informat pe Surovikin cu privire la planul de capturare a ministrului apărării, Serghei Șoigu, și a șefului Statului Major general, Valeri Gherasimov. Acest lucru a fost negat însă de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

După cum a anunțat The Moscow Times, primele informații despre arestarea lui Surovikin au fost publicate de bloggerul militar rus Vladimir Romanov. Se presupune că generalul a fost reținut pe 25 iunie, adică a doua zi după revolta mercenarilor ruși, și a ajuns într-o celulă a închisorii Lefortovo din Moscova.

Surovikin a comandat forțele ruse de invazie din Ucraina din octombrie anul trecut și până în ianuarie anul acesta. Ulterior, a fost înlocuit în funcție de șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov. În trecut, Surovikin a participat la al doilea război ruso-cecen, la conflictul din Tadjikistan și a comandat trupele rusești din Siria.

Potrivit The New York Times, generalul rus Surovikin știa dinainte despre revolta planificată a grupului Wagner. Partea americană încearcă acum să afle dacă Surovikin a ajutat la pregătirea acesteia.

Ziarul american își bazează afirmațiile pe declarații ale unor oficiali din SUA care dețin informații despre revolta de weekend, în care wagneriții au ocupat localitatea Rostov pe Don din sud-vestul Rusiei și au avansat către Moscova.

După cum a anunțat The New York Times, informațiile potrivit cărora Surovikin știa ce urmează ridică semne de întrebare cu privire la sprijinul avut de PMC Wagner și șeful grupării, Evgheni Prigojin, din partea conducerii militare ruse. Oficialii americani spun că există indicii potrivit cărora și alți generali ar fi sprijinit eforturile lui Prigojin de a forța o schimbare în fruntea Ministerului Apărării și a Statului Major General.

Potrivit oficialilor americani, președintele rus, Vladimir Putin, trebuie acum să stabilească dacă Surovikin l-a ajutat cu adevărat pe Prigojin și cum să reacționeze în acest caz.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel