Oficialii americani spun că un important general rus știa de planurile lui Prigojin (NYT). Toate firele par să ducă la gen. Surovikin

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Gen. Valeri Gherasimov și gen. Serghei Surovikin / Ministerul Apărării din Federația Rusă
Foto: Gen. Valeri Gherasimov și gen. Serghei Surovikin / Ministerul Apărării din Federația Rusă

Experții independenți și oficialii americani și aliați au declarat pentru NYT că Prigojin părea să creadă că părți importante ale armatei Rusiei se vor ralia de partea lui în timp ce convoiul său se va deplasa spre Moscova.

Oficialii americani, intervievați de NYT, au vorbit cu condiția anonimatului pentru a discuta despre informații sensibile.

Astfel, potrivit informațiilor preliminare, se pare că cel puțin un înalt general rus știa în avans despre planurile lui Evgheni Prigojin de a se răzvrăti împotriva conducerii militare a Rusiei, potrivit oficialilor americani care sunt familiarizați cu subiectul, scrie NYT.

Oficialii au spus că încearcă să determine dacă generalul Serghei Surovikin, fostul comandant rus în Ucraina, a ajutat la planificarea acțiunilor lui Prigojin.

Generalul Surovikin s-a pronunțat împotriva rebeliunii, într-un videoclip care a îndemnat trupele ruse din Ucraina să-și mențină pozițiile și să nu se alăture revoltei. ”Vă îndemn să vă opriți”, a spus generalul Surovikin într-un mesaj postat pe Telegram. „Inamicul așteaptă doar ca situația politică internă să se înrăutățească în țara noastră”.

Cu toate acestea, ieșirea lui Surovikin nu părea deloc convingătoare. Un fost oficial a numit acel mesaj ca fiind „un videoclip cu ostatici”. Limbajul corpului, în înregistrarea generalului Surovikin, sugera că acesta nu se simte confortabil să-și denunţe un fost aliat, unul care împărtăşea punctul său de vedere asupra conducerii militare ruse, a spus fostul oficial.

Oficialii americani au mai spus că există semnale că și alți generali ruși ar fi putut sprijini și încercarea lui Prigojin de a schimba conducerea Ministerului Apărării prin forță. Actualii și foștii oficiali americani au spus că dl Prigojin nu și-ar fi lansat revolta dacă nu era convins că și alții aflați în poziții de putere îi vor veni în ajutor.

Dacă Surovikin și alții au conspirat cu Wagner în revoltă, acest lucru este un indiciu al unei fracturi și mai mari între generalii ruși și Putin, potrivit New York Times.

Unii foști oficiali spun că Putin ar putea decide să-l păstreze pe generalul Surovikin, dacă ajunge la concluzia că știa ceva despre planurile lui Prigojin, dar nu l-a ajutat.

„Putin este reticent în a schimba oamenii”, a spus Alexander Baunov, un membru în think tank-ul Carnegie Russia Eurasia Center. „Dar dacă serviciile secrete vor pune dosare pe biroul lui Putin și dacă unele dosare îl implică pe Surovikin, atitudinea se poate schimba.”

Surovikin a fost înlocuit din fruntea trupelor din Ucraina, în ianuarie, după doar trei luni de serviciu de către șeful Statului Major General al armatei, generalul Valeri Gherasimov. 

O îndepărtare a lui Surovikin ar fi benefică pentru Ucraina, generalul fiind unul dintre puținii decidenți militari ruși care au acționat eficient pe frontul din Ucraina - două exemple în acest sens fiind dretragerea bine organizată din Herson,în toamna lui 2022, dar și colaborarea bună cu Wagner în preluarea Bahmutului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel