„Bunica de oțel”. O rusoaică care a participat la Bătălia de la Kursk s-a antrenat, la 99 de ani, într-un simulator Su-34

Cezar Osiceanu  |
Data publicării:
Su-34
Su-34

Maria Koltakova, un pilot veteran al celui de-al Doilea Război Mondial a primit de ziua ei cadou din partea aviației militare ruse o sesiune de o oră si jumătate de antrenament pe simulatorul de zbor al bombardierului Suhoi 34 “Fullback”.

În 1942 Koltakova și-a început cariera de pilot militar pe avioane medicale și a participat și la cea mai mare bătălie de tancuri din istoria militară, cea de la Kursk.

Pentru aportul ei in acea bătălie și ulterior a fost poreclită conform codului aviației militare general valabil in întreaga lume, “ Bunica de oțel”.

Pentru a înțelege ce înseamnă avionul Suhoi 34 trebuie sa știm că acest avion supersonic de bombardament lansat în 1990 este un avion folosit și astăzi care are următoarele caracteristici: viteza maxima 2200 km/h si Mach 2;  greutate 22,5 tone gol si maxima la decolare de 45 de tone; raza de acțiune 4.000 km, o lungime de 23 de metri, cabina de pilotaj cot a cot, bimotor, si al cărui cost estimat este de doar 36 de milioane de dolari americani.

Pe parcursul sesiunii de simulator a fost copilotul și navigatorul asului militar rus, locotenent colonel Andrei Diachenko și timp de oră și jumătate a executat un program de zbor de acrobație și înaltă acrobație, realimentare în aer, descoperirea unei nave de război și scufundarea ei cu rachete aer-navă.

Veterana a mărturisit că și-a păstrat condiția fizică practicând parașutismul, scufundările, zborul cu balonul, si deltaplanorismul.

De reținut este faptul că în amintirea participării ei la bătălia de la Kursk și tot pentru a o sarbatori la împlinirea vârstei de 99 de ani, Armata de Tancuri rusă i-a oferit un cadou la fel de deosebit si anume “manșa”  tancului de luptă T-72 un monstru pe șenile de 41 de tone.

Rusoaica este înscrisă de 14 ori în Cartea Recordurilor din Rusia din 2015 și până în prezent.

Videoclipul realizat cu veterana de război în cockpitul avionului de lupta are un număr impresionat de vizualizări si experții militari spun că este un exemplu motivațional excelent 

“La mulți ani, Bunico și cer senin iți urez în numele tuturor piloților români și al meu personal!”

Cezar Osiceanu

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel