Bulgaria vrea în „Ocean's 11”, coaliția F-16 pentru Ucraina. Vecinii României de la sud de Dunăre - gata să pregătească tehnicieni de F-16

Darius Muresan |
Data publicării:
Tehnicieni americani, în timpul unui proces de mentenanță al unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force
Tehnicieni americani, în timpul unui proces de mentenanță al unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force

Ministrul bulgar al apărării, Todor Tagarev, şi-a exprimat sprijinul pentru politica UE cu privire la Ucraina şi pentru acordarea de ajutor militar şi instruirea forţelor armate ucrainene, în cadrul întâlnirii informale a miniştrilor apărării din statele uniunii, desfăşurată în Spania.

Todor Tagarev a indicat că, pe fondul evenimentelor din regiunea Mării Negre, este important să se acorde ajutor militar şi instruire forţelor armate ucrainene "atât timp cât este necesar", notează Rador. Ministrul apărării a declarat că Bulgaria intenţionează extinderea contribuţiei sale la misiunea europeană, prin pregătirea cadrelor medicale militare, precum şi instruirea personalului de la sol în utilizarea aeronavelor F-16.

Din Coaliția „F-16 pentru Ucraina”, numită de ministrul Apărării ucrainean Oleksii Reznikov - „Ocean's 11” - cu referire la celebra producție hollywoodiană, fac parte 11 țări, inclusiv România.

Coaliția celor 11 e formată din: Danemarca, Olanda, Belgia, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Marea Britanie. Aceste țări au semnat un memorandum care definește condițiile derulării perioadei de pregătire a piloțiilor ucraineni.

Totodată, ministrul apărării bulgar Todor Tagarev şi-a exprimat încrederea că noile reglementări europene de sprijinire a producţiei de muniţie şi achiziţiei în comun a acesteia vor ajuta în mod semnificativ la depăşirea decalajelor urgente şi critice ale capacităţilor de apărare.

Ministrul şi-a informat, de asemenea, omologii europeni despre recentele sale întâlniri din Ucraina şi despre decizia Bulgariei de a furniza 100 de transportoare blindate pentru trupe şi piesele de schimb necesare.

Oficialul bulgar a solicitat un răspuns unit şi coordonat la acţiunile hibride agresive desfăşurate de Rusia.

"Astfel, se va elimina divizarea dintre ţările care sunt membre Schengen şi cele care nu sunt, pe care Kremlinul o foloseşte în mod regulat pentru a aduce tensiune în UE", a menţionat Tagarev, citat de Ministerul Apărării de la Sofia.

 

Centrul regional de F-16 din România va fi la Baza Aeriană 86 din Borcea

 

Centrul regional de pregătire a piloţilor pentru avioanele de luptă F-16 va fi amplasat la Baza 86 Aeriană Locotenent-aviator Gheorghe Mociorniță de la Borcea, județul Călărași .

Acest lucru este precizat în scrisoarea de intenţie din partea Ministerului român al Apărării, a Ministerului Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi a companiei Lockheed Martin, care a fost semnată în timpul întâlnirii informale a miniştrilor apărării din UE desfăşurată la Toledo (Spania) de către ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, informează serviciul de presă al ministerului militar român.

Tîlvăr şi-a exprimat speranţa că România va deveni "un lider regional în pregătirea piloţilor pentru F-16".

Pentru a implementa acest proiect, Forţele Aeriene Regale Olandeze vor disloca avioanele F-16 la Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă" de la Borcea.

CITEȘTE ȘI: Dacă Ucraina crede că F-16 va fi un „glonț de argint” împotriva Rusiei se înșală. Neînțelegeri cu SUA care insistă pentru tancuri și muniție

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel