Bulgaria pune într-un final capăt speculațiilor despre Su-25 bulgare în Ucraina. Sofia nu a livrat Su-25 cu destinația Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-25 / Forțele Aeriene ale Bulgariei
Su-25 / Forțele Aeriene ale Bulgariei

După mai multe ore de ezitări, oficialii bulgari au venit cu un punct de vedere cu privire la informația potrivit căreia Bulgaria ar fi transferat în unele state membre NATO avioane de producție sovietică Su-25.

 

Într-un articol publicat în Bloomberg, analistul Michael Winfrey, cel care coordonează și proiectul olandez Oryx, trece în revistă echipamentele militare primite de Ucraina de la parteneri și menționează că Bulgaria a vândut 14 avioane de atac Su-25 de fabricație sovietică țărilor membre NATO, care le-au predat, ulterior, Ucrainei.

După ce în această dimineață ministrul de Externe interimar al Bulgariei, Nikolai Milkov, a declarat că nu deține astfel de informații, ministerul bulgar al apărării a venit cu unele clarificări.

Astfel, oficialii de la Apărare, citați de Novinite, infirmă varianta Bloomberg și spun că Sofia nu a trimis Su-25, care să aibă destinația Ucraina. „Ministerul Apărării nu a vândut sau furnizat țărilor NATO avioane Su-25 destinate Ucrainei”.

Pe lista celor de la Bloomberg se mai află și alte 4 Su-25, care ar fi fost transferate de Macedonia de Nord.

Su-25, Forțele Aeriene ale Macedoniei de Nord

În 2022, Bulgaria avea 14 avioane Su-25. În octombrie, zborurile cu aeronavele menționate s-au oprit după ce una dintre acestea s-a prăbușit la baza aeriană Bezmer, pilotul reușind să se catapulteze cu succes.

Potrivit Bloomberg, până în acest moment Ucraina a primit mai multe arme de concepție/fabricație sovietică:

  •  410 tancuri din epoca sovietică livrate de membrii NATO în fostul bloc comunist, inclusiv Polonia, Republica Cehă și Slovenia;

  • 250 de vehicule blindate de transport al infanteriei;

  • peste 40 de lansatoare de rachete de 122 mm, din Polonia și Republica Cehă;

  • 6 sisteme de rachete Strela-10Ms din Republica Cehă;

  • 11 elicoptere din Republica Cehă, Slovacia și Letonia;

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel