BULGARIA | F-16. Bulgarii au convins SUA și vor efectua o parte din mentenanță. Anunț privind o viitoare achiziție

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Un avion  F-16 Block 70, al Forțelor Aeriene Indoneziene. Sursă foto: Lockheed Martin
Un avion F-16 Block 70, al Forțelor Aeriene Indoneziene. Sursă foto: Lockheed Martin

Achiziția celor 8 aeronave F-16 Block 70 a devenit oficială iar americanii de la Lockheed Martin au dat publicității, în cadrul unei conferințe de presă, mai multe detalii privind contractul.

În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții companiei americane și ai Ambasadei SUA în Bulgaria au oferit detalii despre producția, livrarea, capabilitățile aeronavei, precum și beneficiile pentru Bulgaria ale parteneriatului strategic, informează BulgarianMilitary.

 

O parte din mentenanța F-16, la Uzina Avionams din Plovdiv, Bulgaria

 

Astfel, o parte din mentenanța și lucrările de reparație a avioanelor F-16 va fi făcută chiar în Bulgaria, la Uzina Avionams din Plovdiv, au anunțat reprezentanții Lockheed Martin.

Americanii intenționează ca aeronavele să aibă o durată de viață de 12.000 de ore de zbor, dar pentru acest lucru este necesară o bună mentenanță. În acest sens, personal tehnic din cadrul Forțelor Aeriene Bulgare va pleca spre Statele Unite unde specialiștii bulgari vor trece printr-un program de instruire.

Prin vocea lui Jim Robinson, director Lockheed Martin, americanii au anunțat că aeronavele F-16 Block 70 vor avea capabilități de luptă de ultimă generație.

 

Americanii anunță că următoarele F-16 vor fi mai ieftine

 

Totodată, Jim Robinson a precizat că Bulgaria va deține „cele mai avansate modele F-16” și a dat asigurări că noile avioane de luptă vor veni cu sisteme de rachete aer-aer și aer-sol și vor avea interoperabilitate deplină cu sistemele NATO.

În ceea ce privește cooperarea industrială, americanii au declarat că UAV-urile (drone) vor putea fi fabricate chiar în Bulgaria, dar încă nu s-a luat o decizie cu privire la tipul acestora. Mai mult, după achiziționarea primelor opt aeronave F-16, Bulgaria va putea achiziționa încă opt aparate la un preț mult mai redus, asta întrucât Sofia va deține deja o mare parte din echipamentul necesar.

La rândul său, Justin Friedman, adjunct-șef al misiunii diplomatice americane de la Sofia, a declarat că acordul pentru avioanele F-16 va aprofunda parteneriatul strategic dintre SUA și Bulgaria iar țara vecină își va „reduce dependența de echipamentele militare rusești”.

Cele opt avioane F-16 vor fi aparate noi și vor fi livrate de Lockheed Martin pentru suma de aproximativ 1,12 miliarde de euro.

Potrivit datelor oficiale, primele patru F-16 vor ajunge sub comanda Sofiei în 2023, iar mai apoi următoarele avioane F-16 vor fi livrate Bulgariei în 2024.

CITEȘTE ȘI: România: F-16, mentenanță la Aerostar Bacău? Viorel Manole: Suntem într-o situație complet stupidă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel