Forţele Aeriene Bulgare, puse în dificultate de către avioanele de vânătoare ruseşti

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Bulgarian Air Force MiG-29
Bulgarian Air Force MiG-29

Forţele Aeriene Bulgare sunt puse de foarte multe ori în alertă de către avioanele de vânătoare ruseşti care zboară în apropierea spaţiului aerian bulgar. Bulgăria consideră că intensitatea mai mare a zborurilor este o provocare deliberată a Rusiei, care are drept miză creşterea gradului de uzură a flotei de avioane de vânătoare, şi aşa învechită, a Bulgariei.

Agenția bulgară de știri Mediapool scrie că, de la începutul anului, Forţele Aeriene Bulgare au fost nevoite să ridice avioanele de la sol pentru a efectua aproximativ 19 interceptări ale unor aeronave care zburau cu transpondere dezactivate. Se crede că aproape toate aceste aeronave au fost ruseşti.

Aceste informații au fost furnizate de o sursă anonimă din cadrul Forţelor Aeriene Bulgare, care a menționat că doar unul dintre avioane interceptate de la începutul anului aparținea unei alte țări - un mic avion de antrenament din România. De mulți ani, Rusia recurge la practici provocatoare de a-și trimite avioanele de vânătoare care zboară în spaţiul aerian al Marii Neagre către coasta Bulgariei.

Această provocare a Rusiei se face în mod deliberat pentru a reduce durata de viață şi a creşte gradul de uzură al avioanelor de vânătoare MiG-29 din Bulgaria, consideră sursele citate de Mediapool.

Flota bulgară, şi aşa foarte învechită, foarmată din cincisprezece avioane de vânătoare MiG-29 a fost forțată să răspundă provocărilor forţelor aeriene ruse.

Problemele cu flota bulgară de 15 aeronave sovietice au ridicat îngrijorări de siguranță în rândul piloților militari ai țării, care au refuzat să zboare într-o misiune de instruire în octombrie anul trecut, în încercarea de a accelera noile achiziții. Forțele aeriene bulgare au spus că doar șapte dintre MiG-uri sunt în stare bună de zbor.

Cu toate acestea, Bulgaria a decis să cumpere opt avioane americane de luptă F-16 Lockheed Martin noi, la prețul de 1,256 miliarde de dolari (1,12 miliarde euro), a anunțat ministrul adjunct al Apărării, Atanas Zaprianov, în luna iulie a acestui an. Bulgăria a ales opt avioane F-16, livrabile până în 2023. Aparatele vor fi echipate cu rachete și vor avea toate capacitățile aer-aer, aer-sol și de informații.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel