Bulgaria a cerut Rusiei despăgubiri în valoare de 1 milion de euro pentru întârzierea modernizării MiG-29

Cătălin Costea |
Data publicării:
MiG-29, Bulgaria, sursă foto: DoD USA
MiG-29, Bulgaria, sursă foto: DoD USA

Într-un comunicat transmis recent de Ministerul Apărării din Bulgaria se precizează, referitor la relația cu partenerul rus, că “întreținerea și repararea a opt avioane de vânătoare MiG-29, folosite de Bulgaria pentru apărarea spațiului aerian al țării, au fost amânate. În acest sens, partea bulgară a cerut Rusiei să plătească despăgubiri în valoare de 1 milion de euro. Partea rusă a plătit deja prima tranșă în valoare de 186.000 de euro din această sumă. Se așteaptă ca restul compensației să fie plătit până la sfârșitul lunii martie."

Guvernul premierului Boiko Borisov a încheiat o serie de contracte cu producătorul rus RSK MiG, în valoare totală de peste 40 de milioane de euro fără taxe, pentru repararea și întreținerea aeronavelor MiG-29 care se apropie de sfârșitul duratei de menținere în serviciu.

Inițial, ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakachanov, a propus asigurarea asistenței logistice integrate pentru toate cele 15 avioane care constituie  flota de MiG-29 a Forțelor Aeriene bulgare, formată din 12 MiG-29A și trei aeronave de antrenament MiG-29UB, pentru care se dorește menținerea unui nivel de 1.450 de ore de zbor pe an.

Însă, după studierea ofertei părții ruse, bugetul Bulgariei a permis alocarea fondurilor pentru repararea doar a opt avioane și încheierea unui contract de întreținere pentru acestea.

Se preconizează că toate contractele vor fi finalizate până la mijlocul anului 2021.

Comentariul autorului: Bulgaria urmărește să utilizeze aeronavele rusești până la expirarea ciclului de viață al acestora, stabilit până în 2030.

În 2019, Bulgaria a semnat un contract cu compania americană Lockheed Martin pentru furnizarea a opt avioane multirol F-16 Block 70, pentru care s-au plătit în avans 1,2 miliarde de dolari. Aeronavele vor fi livrate în 2023-2024, iar până la introducerea acestora în serviciul de luptă Bulgaria va continua să depindă de MiG-urile rusești.

În acest sens, anul trecut, Bulgaria a semnat un acord și cu Uzina de reparații nr. 558 din Belarus pentru repararea a aeronavelor de atac Su-25. Valoarea contractului este de 42,15 milioane de euro fără taxe, iar la sfârșitul lunii februarie este planificată recepția a opt avioane Su-25. Potrivit Ministerului bulgar al Apărării, nu au existat întârzieri în implementarea acestui contract.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel