Bulgaria a cerut Rusiei despăgubiri în valoare de 1 milion de euro pentru întârzierea modernizării MiG-29

Cătălin Costea / 15 ian 2021 / 14:00
MiG-29, Bulgaria, sursă foto: DoD USA
MiG-29, Bulgaria, sursă foto: DoD USA

Într-un comunicat transmis recent de Ministerul Apărării din Bulgaria se precizează, referitor la relația cu partenerul rus, că “întreținerea și repararea a opt avioane de vânătoare MiG-29, folosite de Bulgaria pentru apărarea spațiului aerian al țării, au fost amânate. În acest sens, partea bulgară a cerut Rusiei să plătească despăgubiri în valoare de 1 milion de euro. Partea rusă a plătit deja prima tranșă în valoare de 186.000 de euro din această sumă. Se așteaptă ca restul compensației să fie plătit până la sfârșitul lunii martie."

Guvernul premierului Boiko Borisov a încheiat o serie de contracte cu producătorul rus RSK MiG, în valoare totală de peste 40 de milioane de euro fără taxe, pentru repararea și întreținerea aeronavelor MiG-29 care se apropie de sfârșitul duratei de menținere în serviciu.

Inițial, ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakachanov, a propus asigurarea asistenței logistice integrate pentru toate cele 15 avioane care constituie  flota de MiG-29 a Forțelor Aeriene bulgare, formată din 12 MiG-29A și trei aeronave de antrenament MiG-29UB, pentru care se dorește menținerea unui nivel de 1.450 de ore de zbor pe an.

Însă, după studierea ofertei părții ruse, bugetul Bulgariei a permis alocarea fondurilor pentru repararea doar a opt avioane și încheierea unui contract de întreținere pentru acestea.

Se preconizează că toate contractele vor fi finalizate până la mijlocul anului 2021.

Comentariul autorului: Bulgaria urmărește să utilizeze aeronavele rusești până la expirarea ciclului de viață al acestora, stabilit până în 2030.

În 2019, Bulgaria a semnat un contract cu compania americană Lockheed Martin pentru furnizarea a opt avioane multirol F-16 Block 70, pentru care s-au plătit în avans 1,2 miliarde de dolari. Aeronavele vor fi livrate în 2023-2024, iar până la introducerea acestora în serviciul de luptă Bulgaria va continua să depindă de MiG-urile rusești.

În acest sens, anul trecut, Bulgaria a semnat un acord și cu Uzina de reparații nr. 558 din Belarus pentru repararea a aeronavelor de atac Su-25. Valoarea contractului este de 42,15 milioane de euro fără taxe, iar la sfârșitul lunii februarie este planificată recepția a opt avioane Su-25. Potrivit Ministerului bulgar al Apărării, nu au existat întârzieri în implementarea acestui contract.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy