Bulgaria, avioane noi. Oferte din partea SUA, Suedia şi Italia

Mihai Ciobanu |
Data publicării:
F-16 Block 70
F-16 Block 70

Bulgaria a primit oferte din partea Statelor Unite, Suediei şi Italiei pentru reînnoirea flotei sale de avioane de luptă, a anunţat luni Ministerul bulgar al Apărării.

Bulgaria, stat membru al NATO din 2004, a prevăzut un buget de 900 de milioane de euro pentru achiziţionarea a cel puţin opt avioane de luptă pentru înlocuirea aparatelor de zbor MiG-29 sovietice depăşite, relatează AFP.  Sofia a primit oferte din partea SUA pentru avioane de luptă noi Lockheed Martin F-16 şi Boeing F-18, a Suediei pentru aparate noi Gripen şi Italiei pentru aparate Eurofighter la mâna a doua, a precizat ministerul, fără a preciza numărul de aeronave incluse în aceste propuneri diferite. 

Preferate, avioanele Gripen

Aceste "oferte vor fi examinate de două comisii, însă decizia finală va fi politică", a declarat ministrul adjunct al apărării, Atanas Zaprianov, menţionând că Sofia doreşte să ia o decizie rapidă. În urma unui precedente cereri de oferte, Ministerul Apărării şi-a exprimat preferinţa pentru avioanele noi Gripen, dar procedura a fost relansată în 2017 odată cu sosirea la putere a premierului conservator Boiko Borissov, care a crescut suma disponibilă pentru achiziţionarea de aparate de luptă. 

Noul preşedinte bulgar, Rumen Radev, un fost comandat al forţelor aeriene, a declarat în mod expres că doreşte să primească oferte din partea SUA. Bulgaria a ajuns de asemenea la un acord cu Rusia pentru modernizarea avioanelor MiG-29, din care doar 7 din 15 mai sunt apte de zbor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel