Budapesta țintește piața din Asia. Ungaria vrea să devină prima țară din UE membră a Băncii Eurasiatice de Dezvoltare

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, și premierul maghiar Viktor Orban. Sursă Foto: Peter Szijjarto Facebook
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, și premierul maghiar Viktor Orban. Sursă Foto: Peter Szijjarto Facebook

Ungaria vrea să devină prima ţară membră a Uniunii Europene care va adera la Banca Eurasiatică de Dezvoltare, a declarat marţi ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, transmite Agerpres, care citează publicația Bloomberg.

Cu prilejul unei vizite în Kazahstan, Szijjarto a spus că dobândirea calităţii de ţară membră a Băncii Eurasiatice de Dezvoltare va deschide noi surse de finanţare pentru companiile ungare în Asia. Tot cu această ocazia, Peter Szijjarto a anunţat că banca ungară de stat Eximbank va deschide o linie de credit în valoare de 170 milioane de dolari pentru a stimula legăturile de afaceri cu Kazahstanul.

Banca Eurasiatică de Dezvoltare este o bancă regională de dezvoltare înfiinţată de Rusia în 2006 şi care în prezent are şase sate membre, toate foste state din URSS, inclusiv Kazahstanul.

Aderarea la Banca Eurasiatică de Dezvoltare ar fi ultimul pas al premierului Viktor Orban în direcţia unor relaţii mai strânse cu statele din Est, o strategie care include şi relaţii apropiate cu China, ţară care construieşte o linie de tren de mare viteză între Budapesta şi Belgrad.

Ungaria este deja membră a unei alte instituţii financiare susţinută de Rusia, Banca Internaţională de Investiţii (IIB), iar în anul 2019 a reuşit să mute sediul central al acestei bănci de la Moscova la Budapesta, o măsură criticată de aliaţii occidentali ai Ungariei.

IIB este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale. Cei nouă membri/acţionari ai Băncii sunt Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel