Brexit. Acordul a fost respins de Parlamentul britanic

S.I. Catalin |
Data publicării:

Parlamentul Regatului Unit a respins marţi seara, prin vot, ultima versiune de acord privind Brexit-ul susţinută de guvernul de la Londra, transmite Reuters.

Pentru acord - modificat faţă de versiunea din noiembrie anul trecut şi respinsă deja în ianuarie - au votat 242 de parlamentari, iar împotrivă 391. Înfrângerea suferită de premierul Theresa May a fost categorică, deşi mai puţin severă decât cea de la începutul anului, când au fost doar 202 de voturi în favoarea acordului şi 432 împotrivă.

În continuare, rămâne posibilă doar retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană pe 29 martie, fără un acord, sau amânarea datei pentru Brexit.

Pe planul politicii interne britanice, Reuters apreciază că sunt posibile inclusiv alegeri anticipate sau un nou referendum.

May s-a adresat Camerei Comunelor imediat după votul de marţi şi şi-a exprimat regretul faţă de rezultat.

Ea a afirmat că parlamentarii trebuie să decidă acum dacă vor să revoce Articolul 50 din Tratatul UE, referitor la retragerea unui stat membru, sau să convoace un nou referendum pe tema Brexit. În orice caz, a adăugat ea, Uniunea Europeană va dori să ştie ce intenţionează să facă britanicii în cazul unei amânări.

Premierul a declarat că va supune miercuri votului parlamentului opţiunea retragerii din UE fără acord. Dacă aceasta va fi respinsă, aşa cum este de aşteptat, va urma un alt vot, joi, prin care guvernul va cere permisiunea să solicite o amânare a datei pentru Brexit.

Liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, a declarat că versiunea de Brexit fără acord este inacceptabilă şi că este timpul pentru alegeri anticipate.

Negociatorul-şef pentru Brexit din partea Uniunii Europene, Michel Barnier, a reacţionat imediat după aflarea rezultatelor, arătând că impasul poate fi rezolvat numai în Regatul Unit. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel