'Botezul focului'. Aeronave Rafale la standardul F3-R, folosite în premieră de Franța în operațiuni reale de luptă

 Dassault Rafale
Dassault Rafale

Aeronavele Rafale, modernizate la cel mai recent standard F3-R, au fost folosite de francezi în premieră în operațiuni reale de luptă.

Pentru prima oară, la începutul lunii septembrie, Franța a dislocat în afara teritoriului său aeronave Rafale la standardul F3-R în Iordania, ca parte a Operațiunii Chammal - numele operațiunii militare a Franței în Irak și Siria, în coaliția condusă de SUA împotriva Statului Islamic.

Deși francezii au mai utilizat Rafale la standardul F3-R într-o misiune a portavionului Charles de Gaulle în Mediterana de Est în luna ianuarie, avioanele franceze aduse la cel mai recent standard nu au fost folosite niciodată în operațiuni reale de luptă.

Armata franceză a confirmat însă, citată de Opex360, că, recent, două aeronave Rafale la standardul F3-R au trecut prin „botezul focului”. 

 

Avioanele franceze Rafale, la cea mai recentă versiune, au trecut 'botezul focului'

 

Astfel, două aeronave Rafale care patrulau în teatrul de operații irakiano-sirian au fost solicitate de Coaliție să atace poziții ale Statului Islamic. Cele două aeronave ale Franței au efectuat mai multe bombardamente. Armata franceză precizează că „mai mulți teroriști au fost neutralizați” iar depozite de muniție distruse, misiunea fiind un succes.

Este pentru prima oară când Rafale la standardul F3-R sunt folosite în misiuni reale. Sursa citată precizează că, pe durata misiunii, cele două aeronave au fost realimentate în zbor de către o aeronavă germană A400M.

Noua versiune F3-R dezvoltată de cei de la Dassault Aviation include modernizarea aeronavelor cu un radar nou, integrarea pe Rafale a rachetelor aer-aer Meteor dezvoltate de MBDA, dar și a unui sistem Talios, dezvoltat de către cei de la Thales, care permite îmbunătățirea semnificativă a capacităților de detectare a țintelor, dar și precizia loviturilor, în orice condiții meteorologice. Avioanele dispun și de sistemul de război electronic Spectra.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel