Borrell la Kiev: UE va spori ajutorul militar pentru Ucraina

Producția de muniție. Fotografie ilustrativă
Producția de muniție. Fotografie ilustrativă

Șeful UE pentru politică externă și securitate, Josep Borrell, a declarat duminică că UE va crește ajutorul militar pentru Ucraina, după ce Congresul SUA a adoptat sâmbătă seara un proiect de lege temporară de finanțare care nu menționează ajutorul pentru Ucraina.

Borrell a declarat într-o conferință de presă în timpul unei vizite la Kiev că UE dorește să sporească ajutorul militar pentru Ucraina, pentru a răspunde unei „amenințări existențiale la adresa Europei”, făcând referire la agresiunea fără precedent a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Să așteptăm și să vedem ce se întâmplă în SUA, dar, din partea noastră, vom continua să sprijinim și să ne creștem sprijinul”, a spus Borrell, întrebat despre votul de la Washington prin care Congresul a aprobat un buget temporar ce nu include alocarea de fonduri pentru Ucraina.

„Ucrainenii luptă cu tot curajul și capacitatea lor”, a spus el. Dacă UE dorește ca aceștia să aibă mai mult succes, a adăugat el, „trebuie să le dăm arme mai bune”.

Într-o declarație postată pe Twitter (X), Borrell a spus că Uniunea se pregătește pentru „angajamentele de securitate pe termen lung față de Ucraina”.

El a declarat în cadrul unei conferințe de presă că speră că statele membre vor ajunge la o decizie privind creșterea ajutorului „înainte de sfârșitul anului”.

Umerov, care a fost numit de președintele Zelenski și aprobat de parlament pe 6 septembrie, i-a mulțumit lui Borrell pentru „sprijinul său continuu” și a spus că „întâlnirea a fost un punct de plecare pentru o mare cooperare”.

El a adăugat că discuția lor privind ajutorul militar al UE a vizat „artilerie și muniție, apărare aeriană, EW (război electronic), programe de ajutor pe termen lung, instruire, industria de apărare localizată” în Ucraina.

Săptămâna aceasta, Agenția Europeană de Apărare a declarat că șapte țări UE au comandat muniție pentru a transporta de urgență obuze de artilerie în Ucraina și pentru a reface proviziile epuizate din Vest.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel