Semnal puternic al SUA: Bombardierele strategice B-1B revin în Turcia, într-o misiune de instruire ”îndelung planificată”

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
B-1B Lancer / Foto: SU AirForce, Sgt. Holly Cook
B-1B Lancer / Foto: SU AirForce, Sgt. Holly Cook

Revenirea are loc și la doar două zile după atacul iranian eșuat asupra Israelului.

După ce anul trecut, la final de octombrie, au făcut o oprire scurtă, dar istorică, la Baza Incirlik, bombardierele strategice americane B-1B au revenit, fiind pentru a doua oară când aeronava cu cea mai mare capacitate de rachete și bombe din lume aterizează pe teritoriul Turciei.

„Două avioane B-1B Lancer ale Forțelor Aeriene ale SUA au zburat de la locația lor - baza aeriană Morón din Spania, la baza aeriană Incirlik, Türkiye, pe 15 aprilie 2024, ca parte a unei misiuni de instruire de rutină, îndelung planificată și desfășurată în cadrul misiunii Bomber Task Force 24-2”, a anunțat Comandamentul European al SUA (EUCOM).

Ca parte a misiunii, bombardierele s-au integrat și antrenat împreună cu avioanele de luptă turcești înainte de a ateriza la Incirlik, unde se preconizează că vor desfășura și alte activități de antrenament suplimentare în coordonare cu forțele turce.

„Am dori să mulțumim gazdelor noastre turce pentru rolul pe care l-au avut în această oportunitate vitală de antrenament și pentru sprijinul continuu acordat echipei noastre care trăiește și lucrează ca parte a comunității Incirlik”, a declarat colonelul Kevin Lord, comandantul Aripii Bazei Aeriene 39 Incirlik. „Operațiile bilaterale și angajamentul de rutină dintre forțele americane și turce, inclusiv aceste recente misiuni operative ale bombardierelor (Bomber Task Force missions), ne consolidează angajamentul comun față de securitatea și stabilitatea regională”.

Oficialii EUCOM, ai Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE) și ai Aripii Aeriene 39 au subliniat, de asemenea, importanța parteneriatelor cu Ministerul Apărării Turciei și modul în care antrenamentele bilaterale contribuie la cooperarea și apărarea comună în regiune.

BTF 24-2 face parte din suita de activități Large Scale Global Exercise 2024, un termen umbrelă care încorporează zeci de exerciții și activități militare separate, desfășurate în cadrul mai multor comandamente de luptă, care permite forțelor americane să se antreneze cu aliați și parteneri pentru a îmbunătăți înțelegerea comună, încrederea și interoperabilitatea privind provocările de securitate.

Bombardierele strategice și personalul de sprijin vor mai efectua și alte misiuni pe parcursul desfășurării BTF 24-2 pentru a se antrena alături de aliați și parteneri.

Nota autorului:

Prin aceste misiuni, USAFE asigură aliații și partenerii de întregul angajament al SUA, oferindu-le totodată și o predictibilitate strategică privind faptul că vor fi folosite, la nevoie, capabilitățile militare americane de top. Pe de altă parte, potențialii adversari vor fi descurajați ca urmare atât a prezenței mijloacelor de luptă avansate, cât și a imprevizibilității operaționale, desfășurările BTF fiind complet neanunțate și posibile oriunde pe glob.

Aterizarea bombardierelor americane în Turcia a avut loc la doar două zile după ce Israelul și o coaliție internațională condusă de SUA au respins un atac masiv iranian cu rachete și drone asupra Israelului.

Este de remarcat că Turcia, una dintre puținele țări NATO care întreține cu Iranul relații oarecum mai apropiate, nu a anulat aterizarea bombardierelor strategice americane pe teritoriul său. Deși evenimentul este descris de USAFE ca fiind unul de rutină, simpla prezența a unui bombardier strategic reprezintă, pe lângă valoarea pur militară, și un mesaj de mare forță și încredere în alianța sau parteneriatul dintre țările respective. Astfel, după o perioadă de turbulențe în relațiile turco-americane generate de achiziția sistemelor antiaeriene rusești S-400 care nu prea au confirmat în războiul ruso-ucrainean, dialogul dintre Ankara și Washington începe să revină la normal.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel