Bombardierele strategice americane B-1B dislocate în Norvegia au efectuat primele zboruri în nordul Europei

Ionel Copcea |
Data publicării:

Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa a informat că, pe 26.02.2021, bombardierele strategice americane B-1B Lancers dislocate în Norvegia au efectuat primele zboruri în nordul Europei.

Două bombardiere B-1B au îndeplinit misiuni de cooperare tactică, împreună cu avioane de vânătoare F-35 aparținând Forțelor Aeriene ale Norvegiei și cu mijloace ale Forțelor Navale norvegiene, în raioane maritime din Marea Norvegiei”, se arată într-un comunicat de presă al comandamentului preluat de agenția de presă rusă Interfax.

SUA au dislocat pentru prima dată bombardiere strategice în Norvegia. În total, la baza aeriană Erland din zona centrală a Novegiei, pe 22 februarie, au sosit patru avioane B-1B. Anterior, la începutul lunii februarie, în cadrul bazei au fost dislocați aproximativ 200 de militari americani, pentru deservirea aeronavelor.

Baza aeriană Erland dispune de o pistă de decolare-aterizare cu o lungime de 2.714 metri și de patru hangare pentru avioanele mari. În prezent, în cadrul bazei sunt dislocate o escadrilă de avioane de vânătoare F-35 Lightning și subunități de elicoptere Sea King Mk43B.

“Colaborarea dintre Departamentul american al Apărării și partenerii din Arctica asigură consolidarea unei abordări comune a securității regionale și ajută la descurajarea concurenților strategici de la schimbarea unilaterală a ordinii existente, bazate pe dreptul internațional. Misiunile grupului operativ de bombardiere demonstrează angajamentul SUA față de apărarea colectivă a NATO și contribuie la asigurarea stabilității în teatrul de european de acțiuni militare. Capacitatea noastră de a reacționa rapid și de a ne sprijinii aliații și partenerii se bazează pe faptul că ne aflăm aici, în Europa, pe poziții înaintate, și suntem gata de acțiune”, se precizează în comunicatul de presă dat vineri de Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa.

După cum au anunțat Forțele Aeriene ale SUA, pe 25 septembrie anul trecut, bombardiere strategice americane, care au decolat de la o bază aeriană din Alaska, au efectuat un zbor de 36 de ore pe la Polul Nord, până pe coastele Norvegiei, unde au desfășurat exerciții comune cu avioanele de vânătoare norvegiene.

2. -imagine fara descriere- (bombardier-sua-b1b_11624300.jpg)

Comentariul autorului: Zborul bombardierelor strategice americane a fost confirmat și de sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter.

Anterior, acestea au confirmat transferul, în perioada 21-22 februarie, a bombardierelor B-1B în Norvegia. Cele patru aeronave au întrebuințat indicative radio consecutive, începând cu TABOO11. Traversarea Oceanului Atalntic de către bombardierele americane a fost asigurată de avioane-cisternă de tip KC-135R. De asemenea, acestea au folosit indicative radio consecutive, începând cu SPUR70.

Probabil că, în zilele următoare, bombardierele americane B-1B din Norvegia vor efectua noi zboruri în Arctica, urmând să avanseze în Marea Barents și Oceanul Înghețat de Nord, în proximitatea frontierelor Rusiei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel