Bombardierele B-1B ale SUA execută un exercițiu fără precedent în Orientul Mijlociu: Cea mai puternică armă de care dispune B-1B, lansată în mijlocul deșertului (Video)

Bombardier strategic de tip B-1B Lancer, sursă foto: U.S. Air Force
Bombardier strategic de tip B-1B Lancer, sursă foto: U.S. Air Force

Deși există detalii puține, se pare că, pe 08.06.2023, bombardierele strategice americane B-1B dislocate în prezent la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie, ca parte a rotației Bomber Task Force (BTF), au executat o misiune de antrenament fără precedent. Două aeronave de acest tip au zburat până în Golful Persic și au tras cu armament de ultimă generație de-a lungul drumului, inclusiv rachete AGM-158 Joint Air-Surface Standoff Rachete (JASSM).

Reprezentanții americani au prezentat un material video cu JASSM-ul urmărit deasupra deșertului înainte de “a plonja” către o zonă țintă, care este însoțit de următoarea legendă: “O rachetă AGM-158A Joint Standoff Air-Surface se desfășoară în zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA în timpul unei misiuni Bomber Task Force, 8 iunie 2023”.

Se pare că materialul a fost filmat în centrul Iordaniei.

După cum au anunțat reprezentanții Forțelor Aeriene ale SUA, o bombă cu diametru mic de tip GBU-39 a fost, de asemenea, întrebuințată în timpul antrenamentului, dar nu se știe exact unde.

Pe You Tube a fost postat și un alt videoclip în care se arată cum aeronavele B-1B sunt încărcate cu JASSM-uri în Anglia înainte de plecare:

Într-un comunicat de presă al Forțelor Aeriene americane se arată că: “Aeronavele Ninth Air Force (Air Forces Central) s-au alăturat celor două avioane B-1B Lancer ale Escadrilei 9 Expediționare de Bombardament din zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA, împreună cu cinci națiuni partenere și alte forțe ale coaliției. Această misiune specială a BTF a fost istorică, fiind pentru prima dată când aeronavele AFCENT au zburat cu mai multe tipuri de arme și au practicat angajarea împotriva mai multor ținte simulate în timpul misiunii cu un singur bombardier al BTF”.

Aceasta a fost o misiune complexă de antrenament, care a inclus coordonarea cu mai multe armate străine, cu avioanele navigând prin multe zone diferite în cursa lor cu rază lungă de acțiune. Aceste misiuni spun la fel de mult despre consolidarea loialităților și semnalarea potențialilor inamici, cât și despre antrenament.

Foto: B-1B lansează o rachetă AGM-158 (JASSM)

Patru bombardiere B-1B de la Baza Aeriană Dyess au sosit în Marea Britanie în ultima săptămână a lunii mai și au fost foarte active de atunci. Prezența lor în regiune, în timpul războiului din Ucraina, este imposibil de ignorat, chiar dacă aceste rotații au devenit unele de rutină.

Utilizarea JASSM este deosebit de interesantă, deoarece rămâne cea mai puternică armă de atac la sol a B-1B. Trebuie menționat faptul că un avion B-1B a fost, de asemenea, prima aeronavă care a tras JASSM în condiții reale de luptă. Acea misiune, a făcut parte dintr-un pachet mare de lovituri cu rachete de croazieră împotriva țintelor siriene, ca răspuns la un atac cu gaz asupra civililor în 2018.

Comentariul autorului: Spre deosebire de bombardierele strategice B-52H Stratofortress, prezența în teatrul de operații european a aeronavelor B-1B Lancer este mult mai discretă. Misiunile de zbor ale acestora se efectuează cu transponderele de bord oprite și, în acest fel, nu pot fi realizate cu precizie traiectele de zbor ale acestora.

Din puținele informații apărute pe Twitter și Telegram se pare că misiunea a fost efectuată cu aeronavele B-1B cu numerele de înregistrare 85-0064 și 86-0125, care au întrebuințat indicativele radio SPICY31 și SPACY32. Acțiunile acestora în zona Golfului Persic au fost sprijinite de avioane de vânătoare din Israel, Arabia Saudită și Iordania.

Surse: thedrive.com, twitter.com, t.me.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel