Bombardierele americane B-52H - misiune completă în Europa de Est. România și Ungaria adăugate la traiectul de zbor

Ionel Cppcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Bombardier strategic american B-52H. Sursa Foto: USAF
Bombardier strategic american B-52H. Sursa Foto: USAF

După ce anterior au îndeplinit misiuni specifice în zona Norvegiei și în Regiunea Mării Baltice, pe 09.03.2023, bombardierele strategice americane de tip B-52H Stratofortress staționate în Europa au desfășurat exerciții comune cu aliații din flancul estic al NATO. Bulgaria, România și Ungaria au fost survolate în timpul zborului de aproximativ 12 ore.

Două bombardiere strategice B-52H, cu numerele de înregistrare 60-0026 și 60-0056 și indicativele radio NOBLE41 și NOBLE42, au decolat de la Baza Aeriană Moron din Spania și s-au deplasat către Regiunea Mării Negre pentru exerciții comune cu statele membre NATO.

Prima acțiune de amploare a fost planificată în sudul Bulgariei, unde aeronavele americane au evoluat, timp de două ore, în poligoane aeriene situate într-un raion delimitat de localitățile Haskovo și Momchilgrad.

Ulterior, bombardierele strategice B-52H au intrat în România, deplasându-se într-o zonă aflată la numai 15 mile de intersecția frontierelor dintre România, Republica Moldova și Ucraina.

Pe timpul misiunilor îndeplinite în sud-estul României, cele două bombardiere au fost realimentate în aer de la avioane-cisternă aparținând Forțelor Aeriene ale SUA și Italiei.

La activitățile de refacere a rezervelor de combustibili au participat un avion american de tip KC-135R Stratotanker (număr de înregistrare 60-0333 și indicativ radio HOBO22), precum și un avion italian Boeing 767-2EY(ER), cu numărul de înregistrare MM62229 și indicativul radio BREUS04.

La plecarea din România, cele două bombardiere americane s-au despărțit, NOBLE42 revenind în Spania, în timp ce NOBLE41 a continuat să îndeplinească misiuni de instrucție, într-un raion situat în sud-vestul Ungariei.

Patru bombardiere strategice americane B-52H se află în Europa pentru o misiune de tip Bomber Task Force începând din 24 februarie. Aeronavele sunt staționate la Baza Aeriană Moron din Spania. Până în prezent, acestea au efectuat patru zboruri complexe pe continentul european, unde vor continua să activeze și în săptămânile următoare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel