SUA au testat apărarea Europei cu bombardiere strategice B-1B. Toate scenariile au fost luate în calcul, inclusiv un atac nuclear surpriză

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
două avioane B-1B ale Forțelor Aeriene ale SUA, împreună cu avioane F-16 / Comandamentul Indo-Pacific, flickr
două avioane B-1B ale Forțelor Aeriene ale SUA, împreună cu avioane F-16 / Comandamentul Indo-Pacific, flickr

Avioanele strategice americane, dislocate recent în Suedia, au zburat ca adversar simulat, fiind interceptate de aviația Alianței nord-atlantice.

„În fața peisajului de securitate global incert de astăzi, pregătirea pentru orice scenariu este primordială”, a spus generalul american James Hecker, referindu-se, probabil, la un atac nuclear asupra NATO.

Comandamentul European al SUA (EUCOM) a anunțat că bombardierele strategice B-1B au efectuat, pe 29 februarie, o misiune inter-comandamente (strategice – nota autorului) de luptă, decolând de la baza aeriană Luleå-Kallax, Suedia, în sprijinul (exercițiului) Global Guardian.

La diferite intervale ale misiunii din nordul Europei, bombardierele au fost însoțite de o serie de avioane - inclusiv de realimentare și avioane de vânătoare - din Danemarca, Finlanda, Țările de Jos, Suedia și Marea Britanie.

”Global Guardian” și ”Large Scale Global Exercise” sunt cele mai recente dezvoltări strategice din 2024 în pregătirea pentru apărare a Europei.

Exercițiul Global Guardian a fost evenimentul culminant al misiunii Bomber Task Force (BTF) 24-2, aceasta fiind prima desfășurare de bombardiere strategice din cadrul Large Scale Global Exercise 2024 (LSGE 2024). Națiunile care au participat la Global Guardian au inclus Danemarca, Finlanda, Islanda, Suedia și Regatul Unit.

Este cea dea treia iterație a exercițiului global LSGE și prima care este condusă de EUCOM. Edițiile anterioare, din 2021 și 2023, s-au concentrat pe zona Pacificului.

Prin întrebuințarea bombardierelor Lancer B-1B de o manieră complet neobișnuită, LSGE 2024 se anunță deja un șir de evenimente cu obiective foarte ambițioase. Din 26 februarie când a debutat cu exercițiul Allied Spirit și până în iunie, LSGE 2024 va încorpora aproape 30 de exerciții și activități militare de amploare cu obiective distincte.

 

Scenariul a luat în calcul și probabilitatea unui atac nuclear prin surprindere asupra NATO

 

2. Bombardier... (b-1b_10160700.jpeg)

Bombardier american strategic B-1B, zburând alături de aviația militară din Cehia și Ungaria. Foto: U.S. Air Force

Numele de cod Global Guardian ales pentru activitatea din 29 februarie, aduce aminte de exercițiile strategice anuale desfășurate în urmă cu peste 20 de ani, prin care sistemul militar american testa procedurile de comandă și control în cazul unui război nuclear. În fatidica zi de 11 septembrie 2001, Armata 37 Aeriană  rusă desfășura exerciții majore cu bombardiere strategice în Arctica și Atlantic, printre cele mai mari efectuate de Rusia din 1993, în timp ce Forțele Armate americane desfășurau Vigilant Guardian parte a Global Guardian.

Niciun scenariu nu poate fi exclus, iar Global Guardian, cel mai probabil, a luat în calcul un atac nuclear prin surprindere asupra NATO.

Obiectivele acestei misiuni au fost să exercite cooperarea multinațională, să demonstreze descurajarea colectivă și să testeze capabilitățile de apărare antiaeriană. Pentru a realiza acest lucru, bombardierele B-1B au zburat ca un adversar simulat și au fost interceptate de diferite avioane de luptă NATO din Arctica, Marea Nordului și pasajul Groenlanda, Islanda și Marea Britanie, au precizat Forțele Aeriene americane din Europa-Africa.

„Acest lucru servește ca o ilustrare stelară a capabilităților colective de descurajare și apărare antiaeriană ale NATO”, a declarat generalul James Hecker. „În fața peisajului de securitate global incert de astăzi, pregătirea pentru orice scenariu este primordială. Prin acest exercițiu, îmbunătățim interoperabilitatea în cadrul Alianței NATO, întărindu-ne angajamentul față de eforturile de colaborare care încurajează securitatea și stabilitatea internațională”.

 

Bombardierele americane B-1B s-au întors apoi acasă în SUA

 

3. -imagine fara descriere- (b-1b-lancer_83689200.JPG)

După exercițiu, bombardierele B-1B s-au întors în Statele Unite, la baza lor permanentă lângă Rapid City, Dakota de Sud, încheind misiunea BTF și petrecând în Europa o săptămână.

Până la finalul LSGE 2024 (în luna iunie), mai este așteptată încă o desfășurare în Europa a bombardierelor strategice, oricare ar fi ele B-1, B2 sau B-52. Potrivit Eucom, unsprezece evenimente asociate cu LSGE 24 vor avea loc în zona sa de responsabilitate. Acestea vor include „Allied Spirit, Trojan Footprint , două iterații ale Bomber Task Force, Nordic Response, Arctic Shock, Sabre Strike, Immediate Response, Swift Response, Astral Knight și BALTOPS”.

SUA își demonstrează în mod obișnuit angajamentul față de aliații și partenerii NATO prin misiuni BTF. Prin aceste misiuni, USAFE-AFAFRICA permite angajarea dinamică a forțelor în teatrul european, oferind predictibilitate strategică și asigurare pentru aliați și parteneri, contribuind în același timp la descurajare prin introducerea unei mai mari imprevizibilități operaționale pentru potențialii adversari.

Desfășurarea regulată și de rutină a bombardierelor strategice americane oferă, de asemenea, puncte de contact critice pentru a se antrena și a opera alături de aliații și partenerii SUA, în timp ce susțin un răspuns colectiv la orice conflict global.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel