Bombardiere strategice din Rusia și China au zburat din nou împreună în Regiunea Asia-Pacific, în cea de-a șaptea misiune comună de patrulare aeriană

Ionel Copcea |
Data publicării:
Bombardier strategic rusesc Tu-95. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Bombardier strategic rusesc Tu-95. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 14.12.2023, că bombardiere strategice din Rusia și China au efectuat patrule aeriene comune deasupra apelor neutre ale Mării Japoniei și Mării Chinei de Est, fără să încalce spațiile aeriene ale statelor străine.

,,Un grup de aviație, format din bombardiere strategice Tu-95MS din Rusia și Hun-6K din China a efectuat patrule aeriene deasupra apelor Mării Japoniei și Mării Chinei de Est”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, citat de agenția de presă Interfax.

Reprezentanții Ministerului rus al Apărării au subliniat faptul că “pe timpul îndeplinirii misiunilor, aeronavele din cele două țări au acționat în strictă conformitate cu prevederile dreptului internațional, fără să încalce spațiile aeriene ale altor state”.

Sprijinul aerian de-a lungul întregului traiect de patrulare comună a fost asigurat de avioane de vânătoare Su-35S aparținând Forțelor Aerocosmice ale Rusiei și Su-30/Jian 11B din cadrul Forțelor Aeriene ale Chinei.

“Pe anumite porțiuni ale traiectelor de zbor, bombardierele strategice din cele două state au fost escortate de avioane de vânătoare aparținând unor țări străine”, au menționat oficialii militari ruși.

După cum au remarcat aceștia, la finalizarea misiunii comune de patrulare aeriană, toate aeronavele participante la activitățile de zbor au revenit pe aerodromurile de dislocare permanentă.

“Activitățile comune au fost planificate conform prevederilor Planului de cooperare militară bilaterală pe anul 2023 și nu sunt îndreptate împotriva unor state terțe”, au concluzionat reprezentanții ministerului.

Comentariul autorului: Structurile de Forțe Aeriene din Rusia și China planifică și desfășoară misiuni de acest fel începând din anul 2019.

Zborul efectuat pe 14 decembrie este al șaptelea în general și al doilea executat în anul 2023. Misiunea precedentă a fost îndeplinită pe 07 iunie.

Anterior, au fost desfășurate activități comune ale bombardierelor strategice din cele două state în iulie 2019, decembrie 2020, noiembrie 2021, mai și noiembrie 2022.

După cum se poate observa, în primii trei ani de colaborare a fost efectuat câte un zbor comun pe an, iar din 2022 ritmul acestora a fost crescut la două zboruri anual.

Trebuie remarcat faptul că intensificarea patrulărilor comune în Regiunea Asia-Pacific a avut loc după declanșarea invaziei militare a Rusiei în Ucraina. De fapt, și misiunea din 14 decembrie poate fi legată de două evenimente politice importante.

Este vorba despre Linia directă a președintelui rus, Vladimir Putin, care reprezintă prima mare conferință de presă susținută de liderul rus de la începerea conflictului ucrainean, și despre summitul de la Bruxelles al UE consacrat, în special, analizării și adoptării unor decizii legate de situația din Ucraina.   

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel