Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică. Centrul de greutate al misiunii a fost înregistrat în jurul localității Kaunas din Lituania

Ionel Copcea |
Data publicării:
Bombardier american de tip B-52, foto: Huston Herald
Bombardier american de tip B-52, foto: Huston Herald

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare, pe 28.05.2024, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au îndeplinit o misiune specifică în jurul Regiunii Kaliningrad a Federației Ruse din zona Mării Baltice.

Aeronavele americane, cu indicativele radio BARTH21 și BARTH22 au decolat de la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie. După ce au traversat Marea Baltică, acestea au intrat pe teritoriul Lituaniei.

Cele două bombardiere strategice au orbitat pentru câteva ore la sud-vest de localitatea Kaunas, aflată la est de enclava Kaliningrad. Ulterior, acestea au intrat în spațiul aerian al Poloniei și au revenit în Marea Britanie.

Trebuie precizat faptul că numai una dintre aeronave a evoluat cu transponderul de bord pornit, fiind vizibilă pe tot parcursul zborului. Este vorba de bombardierul cu numărul de înregistrare 60-0037 și indicativul radio BARTH22.

Forțele Aeriene ale SUA au dislocat recent în Marea Britanie patru bombardiere strategice B-52H pentru îndeplinirea unei noi misiuni de tip Bomber Task Force. Aeronavele aparțin Aripii 5 Aviație de Bombardament de la Baza Aeriană Minot din Dakota de Nord. Se estimează că avioanele americane vor rămâne în teatrul de operații european timp de aproximativ o lună.

După cum au anunțat oficialii militari ai SUA, pe timpul participării la Bomber Task Force Europe 24-3, piloții și avioanele americane se vor integra cu aliații din cadrul NATO și alți parteneri internaționali, pentru a-și sincroniza capabilitățile și a asigura angajamentele de securitate în zona de responsabilitate a Comandamentului European al SUA.

Zborul de astăzi, 28 mai, este deja al doilea efectuat de bombardierele strategice americane în zona Mării Baltice. În dimineața zilei de 24 mai, o pereche de aeronave de acest tip, cu numerele de înregistrare 61-0018 și 61-0005, a orbitat în apropierea coastelor Suediei, la sud de Stockholm.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel