Bombardiere americane în proximitatea României: Două aeronave B-52H au evoluat în poligoane aeriene din Bulgaria

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 09.03.2023, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au îndeplinit misiuni specifice în poligoane de aviație din sudul Bulgariei.

Aeronavele, cu numerele de înregistrare 60-0026 și 60-0056 și indicativele radio NOBLE41 și NOBLE42, au decolat de la Baza Aeriană Moron din Spania. Acestea s-au deplasat deasupra apelor neutre ale Mării Mediterane, precum și prin spațiile aeriene ale Italiei, Albaniei, Macedoniei de Nord și Bulgariei.

Bombardierele strategice americane au orbitat, timp de mai multe ore, deasupra unui raion situat între localitățile bulgare Haskovo și Momchilgrad.

Potrivit unor evaluări rusești, cele două aeronave participante la misiunea din Bulgaria sunt capabile să poarte arme nucleare. Dintre cele patru bombardiere B-52H aduse recent în Europa numai două sunt adaptate în acest scop. Celelalte două avioane se numără printre cele care sunt lipsite de o astfel de oportunitate, în temeiul unui acord încheiat între Statele Unite și Rusia. Acestea pot să întrebuințeze însă arme convenționale cu rază lungă de acțiune.

Până în prezent, bombardierele americane staționate în Spania au îndeplinit trei misiuni de instrucție în Europa. Două dintre acestea au fost executate în zona Norvegiei, iar cea de-a treia în Regiunea Mării Baltice. La toate aceste zboruri a luat parte numai perechea de aeronave cu numerele de înregistrare 60-0026 și 60-0056. Acestea au folosit perechi de indicative radio consecutive, respectiv NOBLE21/NOBLE22, NOBLE31/NOBLE32 și NOBLE11/NOBLE12.

După cum a anunțat Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa, pe 24 februarie, un grup format din patru bombardiere strategice americane B-52H Stratofortress a fost dislocat la Baza Aeriană Moron din Spania. Aeronavele, care aparțin Aripii 5 Aviație din cadrul Bazei Aeriene Minot din Dakota de Nord, au fost dislocate în Europa “pentru întărirea cooperării și consolidarea relațiilor cu aliații și partenerii NATO”.

Potrivit reprezentanților americani, pe timpul staționării în Europa, bombardierele strategice americane vor participa la exerciții și operații comune cu aliați și parteneri din regiune.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel