Blitzkriegul ucrainean, văzut prin ochii unui oficial rus din Harkov: Raportul de forțe a fost de 8-1 în favoarea Ucrainei

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Ucrainei. Foto: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Armata Ucrainei. Foto: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

Un oficial instalat de Rusia în regiunea Harkov din Ucraina a declarat luni că forţele ucrainene au fost de opt ori mai numeroase decât trupele ruse şi pro-ruse în timpul contraofensivei-fulger ucrainene în zonă de săptămâna trecută, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Într-o declaraţie pentru postul de televiziune oficial rus Rossia-24, Vitali Gancev a spus că forţele ucrainene au capturat comunităţi din nordul regiunii care erau controlate de trupe ruse, reuşind să ajungă până la graniţa cu Rusia, şi că aproximativ 5.000 de civili au fost evacuaţi în Rusia.

Gancev a declarat că "situaţia devine tot mai dificilă de la o oră la alta", adăugând că graniţa cu regiunea Belgorod din Rusia este acum închisă.

Reuters precizează că nu a putut verifica deocamdată informaţiile despre situaţia de câmpul de luptă.

În weekend, forţele ucrainene au eliberat centrele esenţiale de alimentare a forţelor ruse de la Izium şi Kupiansk, acolo unde se instalase administraţia pro-rusă din regiune.

Duminică, Ministerul Apărării rus a publicat o hartă în care se putea vedea că forţele ruse au abandonat aproape în totalitate regiunea Harkov. 

CITEȘTE ȘI: Spulberarea frontului rus, pusă în scenă de SUA. Ucraina a folosit o tactică din manualul forțelor speciale americane

 

Contraofensiva Ucrainei a spulberat frontul rus

 

Ofensiva ucraineană, în sud în Herson și mai ales în nord-est în direcția Harkov, a depășit toate așteptările.

La începutul lui septembrie, armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, înainte de a efectua săptămâna aceasta o străpungere neaşteptată şi fulgerătoare a liniilor ruse din nord-est, în regiunea Harkov.

Zeci de localități au fost eliberate de ucraineni, inclusiv Kupiansk, o localitate-cheie aflată de câteva luni în mâinile armatei ruse, dar și Izium. Ocupantul rus a fost nevoit să se retragă pentru a evita încercuirea.

Preluarea de către Ucraina a localității Kupiansk ar putea pune o problemă serioasă Moscovei, deoarece oraşul se află pe rute de aprovizionare spre alte poziţii ruse de pe linia frontului.

Eliberarea celuilalt oraş strategic din est, Izium are loc pe fondul retragerii Armatei ruse care susține că se regrupează pentru a apăra regiunea separatistă Donețk și pentru a continua ofensiva pe direcția Donețk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel