Blinken: SUA vor riposta dacă Rusia va continua să ne atace. China e însă cea mai complicată

Tudor Curtifan |
Data publicării:
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Statele Unite speră în relaţii mai stabile şi profitabile cu Rusia, dar, dacă aceasta va continua 'să atace', Washingtonul va răspunde, a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, într-un interviu apărut marţi în cotidianul italian La Repubblica, transmite Agerpres, care citează Reuters. Însă șeful diplomației americane admite că dosarul China este „cel mai complicat”.

'Dacă Rusia va continua să ne atace sau să acţioneze aşa cum a făcut-o cu atacurile SolarWind, intruziunile în alegerile noastre şi agresiunea împotriva (opozantului Aleksei) Navalnîi, atunci vom răspunde', a spus Blinken, aflat la Roma pentru o reuniune privind eforturile internaţionale de luptă împotriva miliţiilor islamiste.

Potrivit secretarului de stat, China este 'cea mai complicată' când vine vorba de relaţii, dar SUA respectă diferitele relaţii pe care ţările le au cu China şi nu vor cere niciuneia să aleagă între cele două state.

'Este, totuşi, adevărat că, atunci când avem de-a face cu China - ca oponent, rival sau partener -, suntem mult mai eficienţi dacă acţionăm împreună', a adăugat Blinken în interviul menţionat.

El a mai spus că Italia a făcut eforturi importante în elaborarea legislaţiei destinate să-i protejeze reţeaua 5G de 'producătorii care nu prezintă încredere' şi că ar trebui să continue să întreprindă verificări dacă vor sosi investiţii din alte ţări.

Statele Unite au făcut lobby pe lângă Italia şi alte ţări europene să evite să utilizeze echipamente fabricate de Huawei în reţelele lor de nouă generaţie, din cauza riscului de securitate pe care l-ar putea prezenta compania chineză. Huawei a respins însă aceste acuzaţii, mai notează Reuters. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel