Blinken: China, singura țară din lume care are capacitatea militară și economică de a submina ordinea pe care o sfidează

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata de Eliberare a Poporului, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Armata de Eliberare a Poporului, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a afirmat că China sfidează ordinea mondială acţionând "mai represiv" şi "mai agresiv", potrivit unui interviu difuzat duminică de canalul CBS, notează Agerpres, citând AFP.

"Ceea ce am văzut în ultimii ani este că China acţionează mai represiv acasă şi mai agresiv în străinătate. Este un fapt", a declarat Antony Blinken, în cursul emisiunii "60 Minutes" a postului de televiziune american.

China este "singura ţară din lume având capacitatea militară, economică, diplomatică de a submina sau contesta ordinea bazată pe regulile care ne sunt atât de dragi şi suntem hotărâţi să o apărăm", a continuat şeful diplomaţiei de la Washington.

"Vreau să fiu foarte clar. Scopul nostru nu este să oprim China, să o frânăm, să o limităm. El este de a menţine această ordine bazată pe reguli pe care China o sfidează".

Aceste afirmaţii au intervenit după ce preşedintele american, Joe Biden, a dat asigurări miercuri, în primul său discurs în faţa Congresului, că "nu va căuta conflictul cu China", dar va fi "pregătit să apere interesele americane în toate domeniile".

Tensiunile dintre cele două puteri au fost recurente în ultimii ani. Forţele armate chineze şi americane rivalizează pentru influenţă în Asia-Pacific, în special în Marea Chinei de Sud şi în vecinătatea Taiwanului. Antony Blinken a insistat, de asemenea, în martie, asupra "genocidului 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel